16 април, 2024

Блиц въпроси

Име + прякор

Анита – прякор нямам.

 

Хоби?

Обожавам да готвя, кулинарията е моята страст.

 

Любим цвят?

Небесно синьо

 

Най-неприятната част от денонощието?

В момента, в който нощно време се събудя без причина.

 

Как релаксирате?

Обичам да стоя в градината с чаша вино в ръка, четейки хубава книга. Едно от любимите ми заглавия е „Атинянката Тайс”, харесвам и книгите на Дан Браун.

 

Любима дестинация?

Всички далечни дестинации са ми любими, особено екзотичните като Дубай и Тайланд.

 

По колко часа работите на ден?

За мен времето като часове не е от значение. По-важното е да имаш способността да приоритизираш задачите си за деня и да свършиш това, което е необходимо независимо дали ще ти отнеме 2 или 8 часа.

 

Какъв ученик бяхте в училище?

Бях много прилежна ученичка и отличничка! Харесвах български език и литература, както и чуждите езици.

 

Ако живеехте в света на животните, какво животно щяхте да бъдете?

Със сигурност щях да съм делфин, защото то е миролюбиво, много умно и грациозно създание.

 

На какво може да научите нашият екип за 5 минути?

В HR има психологически тест, който се казва “DISC”. На база на него всеки човек се определя под четирите профила “Dominant”, “Influence”, “Steadiness” и “Compliance”. Всяка от характеристиките отговаря на различно животно – доминантен е лъвът, той обича да командва и не е екипен играч. “Influence” е маймуната, защото е игрива и интересна за хората. Тип “Steadiness” е слонът, здраво стъпил на земята и не обича промените. “Compliance”, каквато съм аз, е делфинът – винаги следва правилата, много умен, съобразителен и екипен играч!

 

Какво Ви вдъхновява?

Вдъхновяват ме музиката, филмите. Вдъхновява ме да виждам, че децата ми имат цели в живота, които следват и постигат. Вдъхновява ме и да виждам блясъка в очите на колегите и удовлетвореността им от работата.

 

Колко монети от 1 лев могат да се съберат в емблематичната Bugatti Veyron?

Предполагам, че колкото струва колата!

 

Изненадайте ни с нещо…?

Бау!

 

Участвали ли сте друг път във фотосесия? Hate vs. Love?

Участвала съм. Определено се справям по-добре с говоренето пред голяма аудитория, отколкото с фотосесиите.

Анита Станоева е HR Мениджър на Софтуер АГ за България и Словакия. Има над 20 години стаж в международни компании, от които 12 години в ИТ сферата, което ѝ носи най-голямото удовлетворение – смята го за висш пилотаж в работата си. Обожава да пътува, вечер разпуска в градината с чаша вино, прясно приготвена вечеря и филм. Голям фен е на New Wave музиката, не пропуска концерт на Depeche Mode.

Как използвате Еmployer Branding-ът като оръжие за привличане и задържане на служители?

Позиционирането на компанията пред бъдещи потенциални служители е силен инструмент за тяхното привличане. Софтуер АГ участва в повечето утвърдени събития в нашата общност, като освен това се ангажира и с организацията на уникални по естеството си такива, основно ориентирани към споделяне на знания и експертиза, както и към създаването на контакти. На тези събития външните за компанията хора биха могли да усетят духа й, ценностите и посоката на иновациите, които създаваме. Освен работа навън, работим усилено и по това да ангажираме колегите си вътрешно. Най-доброто ни „оръжие“ за привличане на нови служители са нашите колеги, които разказват за личния си позитивен опит в компанията. Всички инициативи, с които ангажираме колегите ни вътрешно, несъмнено допринасят и за тяхната ангажираност, сплотеност и изграждане на здравословен екипен дух.

 

Кои са най-популярните и атрактивни бонусни схеми в компанията Ви?

Социалните придобивки са нещо , което вече служителите в ИТ сферата намират за даденост. Затова трябва постоянно да се търсят нови и по-иновативни методи за насърчаване. Компанията ни предлага допълнителни дни платен годишен отпуск, чийто размер нараства в зависимост от трудовия стаж. Подчертан фокус отделяме върху обучение и развитие, участие в индивидуални тренинг програми и ефективни модели за менториране. Имаме вътрешен корпоративен университет, който покрива голяма част от нуждите в тази посока, но сме отворени и за доста външни програми.

 

Как влияе лидерството върху задържането и развитието на талантите?

Мениджърите на екипи в Софтуер АГ приемат като приоритет развитието на талантите си и имат силен фокус върху теми, свързани с тяхното задържане. Лидерският стил може да бъде нож с две остриета и да влияе както изключително ползотворно, така и много демотивиращо на хората. Нашите нови лидери минават през специално разработени за целта програми, които ги подготвят за това да бъдат не само слушащи, но и разбиращи служителите си, не само насочващи, но и водещи по правилния път и не само технически авторитети, но и хора с висока емоциална интелигентност.

 

Какви нетрадиционни подходи използвате в своята работа?

Българите в чужбина стават все повече. Това са често хора с висока квалификация и сериозен трудов опит зад гърба си. От друга страна технологичният сектор у нас би могъл да им предложи чудесни условия за работа и живот в страната. Не толкова попурярно сред колегите ни е проучването именно на този пазар на труда. Един работещ вариант е достигането до правилните канали за разпространение на информация – а именно техните общества, блогове, форуми и събития. Всъщност една немалка част от българите в чужбина реално обмислят възможността да се върнат в родината си, ако успеят да си осигурят достатъчно висок стандарт на живот. Нашите служители са силно социално-отговорни личности , затова организираме много благотворителни кампании , с които подпомагаме социално слаби, болници , деца в неравностойно положение и други.

 

Работа в офиса или от вкъщи?

Микроменажирането на служителите не е в стила на Софтуер АГ. В нашата култура най-добре пасват отговорни и самоорганизирани колеги, които имат малко необходимост от менажиране. Важно е работата да бъде свършена с високо качество и в срок – това за нас е еталон за висока ефективност. Дали човекът прекарва точно 8 часа на ден физически в офиса, не е важно. Служителите се чувстват свободни сами да организират работното си време. Много държим на work-life balance в компанията – ако имаш лична работа и трябва да си тръгнеш в 14,00 ч – ок. Организираме много инициативи, с които да спестим усилие и време на служителите, като например есен и пролет ангажираме фирма, която на служебния ни паркинг сменя сезонните гуми на личните им автомобили.

 

Коя случка от Вашата кариера никога няма да забравите?

През 2011 г. реших да кандидатствам за “Investors In People” – единственият сертификат за човешки ресурси, който е официално признат в Европа. Тогава не знаех изобщо какво ме очаква и с какво предстои да се сблъскам, но го направих. С оценители от UK и с много усилия успяхме да го постигнем. Това е нещо, което със сигурност няма да забравя!

 

Кои са Вашите най-силни и слаби страни?

Честно казано това за мен е най-ужасният въпрос, който може да се зададе на интервю за работа! За мен е толкова изтъркан и съчувствам на кандидатите. Силните ми страни са, че съм организиран и стабилен човек. Умея да слушам – дори обичам да слушам повече, отколкото да говоря! Слабите ми страни са, че понякога съм доста отстъпчива, особено в позиция на конфликт, в същото време може би има колеги, които ме виждат като прекалено строг и суров човек.

Тагове: , , , , , , , , ,