18 април, 2024

Блиц въпроси

Име + прякор

Стефка Стефанова, но в гейминг средите съм по-известна с никнейма си “sapiorka”.

 

Хоби?

Геймър съм откакто се помня, като в последно време играя предимно League of Legends и Counter-Strikе. Свободното си време отделям и за пейнтбол и баскетбол.

 

Любим цвят?

Черен.

 

Как ще го опишете на някой, който е сляп?

Мисля, че няма необходимост…

 

Най-неприятната част от денонощието?

Вследствие на това, че съм геймър и играя предимно нощно време, то рано сутрин е най-неприятното време за мен.

 

Как релаксирате?

Стрелям по хора на пейнтбол и чета книги. Най-любимото ми заглавие в последно време е “Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния” от Алън и Барбара Пийз.

 

Любима дестинация?

Вкъщи.

 

По колко часа работите на ден, реално?

Нонстоп. Когато не спя, главата ми мисли за работа.

 

Какъв ученик бяхте в училище?

Бунтар, вечно закъсняваща, постоянно отсъстваща.

 

Ако живеехте в света на животните, какво животно щяхте да бъдете?

Да пуснем един Random Generator?

 

На какво може да научите нашия екип (и аудиторията на DevStyleR) за 5 минути?

За 5 минути не, но мога да ви науча за разликите между рекрутър и HR. Съотношението между тези две професии в много голяма част от случаите е като да се прави съпоставка между дивелъпър и компютърен техник.

Най-общо казано доста голяма част от хората, които са HR специалисти нямат опит и не се занимават с наемане на хора, а с много по-различни аспекти от човешките ресурси. Рекрутърите обикновено се занимават с доста ограничен аспект от работата, свързана само и единствено с подбор. В повечето случаи те нямат предходен придобит опит с оценка на ангажираността на служителите, подобряване и оценка на представянето и други стратегически аспекти, свързани с това, което кара хората да се чувстват добре и работата да върви както трябва. В повечето случаи те нямат предходен придобит опит с оценка на ангажираността на служителите, подобряване и оценка на представянето и други стратегически аспекти, свързани с това, което кара хората да се чувстват добре и работата да върви както трябва.

 

Какво Ви вдъхновява?

Моят инат!

 

Колко монети от 1 лев могат да се съберат в емблематичната Bugatti Veyron?

Дайте ми първо Bugatti-то, аз ще проверя.

 

Изненадайте ни с нещо … ?

Била съм 10 години национален състезател по шахмат. Този спорт възпитава силна дисциплина у състезателите, за да могат да се представят добре по време на турнирите, които изискват много сериозна физическа подготовка и стриктна програма. Шахматът също развива много добре мисленето и паметта на човека.

 

Участвали ли сте друг път във фотосесия? Hate vs. Love?

Не, не съм участвала.

Стефка Стефанова е мениджър „Човешки ресурси“ в UltraPlay. Страстта й към електронните игри и опитът й в гейминг индустрията я отвежда на мястото, където постига своята мечта да комбинира хобито си с професията. За нея подборът е много важен за намирането на правилните хора, които да бъдат в синхрон с духа на компанията, и редовно разчупва интервю процеса с въпроси за предпочитанията на кандидатите за игри и героите в тях.

На каква позиция се виждате след 5 години?

За мен, като специалист Човешки ресурси, е по-важно как се чувстват хората в компанията, отколкото моето лично развитие. Затова по-скоро за мен е важно какво ще се случи с компанията след 5 години и работя в тази посока. В момента сме на прага на преминаването от малко към средно предприятие по отношение на числеността на персонала. От тази гледна точка е важно да поставим основата за разрастването със създаването и развитието на адекватни политики и процедури, които да ни подготвят за този растеж и в бъдеще.

След 5 години се надявам да видя, че тези политики и процедури са били внедрени ефективно и се прилагат качествено и след толкова време.

 

Какъв е Вашият стил на работа?

Следвайки теоретичните концепции за стил на работа и лидерските стилове, то бих казала, че моят е демократичният. Включвам активно в комуникацията колегите, които биват повлияни пряко от взетите решения. Стремя се към простота при работата си, както при изграждането на работните процеси и процедури, така и за начина на комуникация. За мен е по-важно да са разбираеми, защото това би довело до следването им, и достатъчно добре визуализирани, тъй като основните начини за възприемане на информация са чрез зрителни и слухови стимули.

 

Как усъвършенствате професионалните си умения?

Един от начините, който ми помага да се развивам е споделянето на практически опит с колеги. Администратор съм на една от специализираните Фейсбук групи за Човешки ресурси и чрез активно обсъждане на предходния опит на членовете на групата получавам доста полезни съвети. Също така следя редовно различни признати специалисти в сферата от цял свят като чета блоговете и статиите им. По отношение на развитието на познанията ми от техническа гледна точка се възползвам от различните конференции, които се организират през цялата година. За по-специфични въпроси търся онлайн курсове, които да премина.

 

Как се осъществява процесът на създаване на employer branding във Вашата компания?

Процесът се осъществява съвместно от отдели маркетинг и човешки ресурси. В зависимост от аспекта, активно се включват и служители от останалите екипи. При създаването на работодателската ни марка се следи както оригиналността и цялостната концепция на компанията, така и коректността при представената информация в различните дигитални и печатни материали.

 

Какво за Вас се включва в employer branding-ът?

В брандирането на компанията като работодател, освен представянето на UltraPlay чрез щандове, материали и брошури по време на конференции и кариерни форуми, се включва и всеки аспект на представянето й от всеки служител на компанията. Тук влизат и разнообразните инициативи, в които участваме, както и това как говорят служителите за компанията сред приятелите си.

Важен акцент се поставя и при обявите за работа – точността и коректността на описаните технологии, които използваме и начина им на представяне в социалните мрежи, съчетани с визуализация, която пряко да отговаря на същността на работата ни.

 

Кое е различното, върху което акцентирате?

Това, което вероятно ни прави по-различни е обучението на хората, които се занимават с подбор да познават добре технологиите, игрите и спортовете, с които борави компанията. Да имат представа от това как изглежда средата за програмиране, какво представлява самият език, който се използва. Те са отделили и няколко дни, влизайки в ролята на сянка на нашите програмисти и трейдъри, за да опознаят възможно най-подробно продуктите на компанията. Стремим се да отговаряме на голяма част от техническите въпроси, които задават кандидатите по време на интервю.

 

Кога разбирате, че изграденият от Вас employer branding е успешен?

Успешен е тогава, когато самите служители започнат да разпространяват името на компанията сред приятели и познати. Това означава, че се чувстват добре в компанията и работата ни се оценява положително от самите тях. Един пример за това са нашите тениски, в чието създаване участваха всички служители и толкова се харесаха, че всеки един от тях я носи не само в офиса. Все още сме в началото на изграждането на работодателския ни бранд и поставяме стабилни основи занапред, така че хората, които биха искали да станат част от UltraPlay да бъдат все повече.

Тагове: , , , , , , , , ,