16 април, 2024

Във Ватикана се състои конференция, включваща едни от най-високопоставените личности от Силициевата долина, както и нобелови лауреати. Поводът за срещата е сериозният технологичен напредък и все по-новите иновации, които започват все по-често да се появяват в живота ни. От Ватикана апелират за поддържането на етиката в технологичния свят, защото именно тя е от сериозно значение за неговото здраве.

Конференцията се случва след започналите все повече да зачестяват зловредни онлайн коментари, водещи до депресивни състояния и дори самоубийства, както и прекаленото навлизане в личното пространство, както и злоупотребата с лични данни на потребителите на интернет.

Срещата във Ватикана е опит от страна на Папската държава да не изостава от технологиите, които ежедневно заобикалят хората във всички аспекти и най-вече социалния. Компании от ранга на Facebook, Mozilla и Western Digital присъстват на събитието, на което Папа Франциск се е обърнал към представителите на технологичния свят с думите, че съвремието и иновациите имат нужда както от теоретични, така и от практически морални принципи, споделят от Reuters. Също така е споменал и все повече навлизащия изкуствен интелект, с който трябва да бъдем много внимателни и отговорни, защото ако технологичният прогрес засенчи общото благо на хората, то тогава ще бъдем изправени пред абсолютно деморализиране на човечеството и регрес, допълват от медията.

На срещата се е говорило и за масовата стрелба в джамия в Нова Зеландия, в която бяха убити 51 души и бе предавана на живо във Facebook.

Тагове: , , , , ,