19 април, 2024

Apache Rya е Cloud-based Big Data triple store база данни, способна да обработва информация в рамките на милисекунди. Тя функционира като open source, а от Apache Software Foundation я обявиха като TLP – Top level project.

Rya изиграва фундаментална роля на много различни държавни нива, поради способността си да извършва задачи от голяма сложност. Тя складира милиарди свързани сета с информация, поради което проектът се води като един от приоритетните и най-напредничавите за Военноморските служби на САЩ. Освен способността на Rya да захранва автономни дронове, да изчислява сложни тактически комуникации, да поддържа самоуправляващи се роботи и други сложни функции, тя работи и по напредничави проекти обвързани с изкуствен интелект.

Работата на Rya комбинира семантични данни с Big data, като се очаква да се превърне в един от най-важните Resource description framework проекти. Rya може да се използва за изчисления на ниво петабайт, което доказва огромния капацитет, който държи в себе си.

Apache Software Foundation работи по 350 open source проекта, включително и Apache HTTP Server, най-популярният уеб сървър в света.

Тагове: , , , , , , , ,