19 април, 2024

Носи се слух, че компанията Google е построила квантов компютър, способен да прави невъобразими до този момент изчисления, надвишаващи многократно способностите на най-мощния суперкомпютър в света Summit. Изчисление, за което на него биха му отнели 10 000 години, то квантовият компютър може да пресметне за малко над 3 минути.

Но преди да започнем да си представяме как пътуваме на Enterprise кораба от Star Trek, трябва да вземем предвид, че тази информация е със засилено ниво на спекулативност.

Според мълвата, бродеща из интернет, по-рано през седмицата, в сайта на NASA е качен доклад, съставен от изследователи от Google, в който се твърди, че техен процесор е успял да направи изчисление за 3 минути и 20 секунди. Нещо, което за Summit би отнело 10 000 години. Но от NASA бързо изтеглили доклада от страницата си, съответно информацията в него не е широкодостъпна. От Financial Times обаче, успели да изтеглят изследването преди да бъде свалено, следователно за момента те са единствените, разполагащи с конкретна информация какво точно пише в него.

“Според нас, експериментът бележи първото изчисление, което е способно да бъде извършено единствено от квантов процесор,” е написано в доклада според FT.
Доверявайки се на информацията на FT, то този резултат бележи сериозен напредък в бъдещето на изчисленията, въпреки, че квантовите компютри могат да навлязат едва след още няколко години. Със сигурност ще променят фундаментално AI, Machine Learning, а също и звена като финанси, енергетика, производство и др.

За целта на компютърния пробив, от Google свързаха 72 кубита, които обаче се оказаха прекалено сложни за управление. След това намалиха кубитите до 53 и именно с тях са успели да достигнат до тази скорост на изчисление.