25 април, 2024

Делегация на технологичната компания Apple, начело с финансовия директор Лука Маестри, предстои да се яви във втория по важност съд в Европейския съюз, намиращ се в Люксембург.

Ситуацията меко казано се припокрива със случая, за който писахме и миналата седмица. В казуса на гиганта Apple отново се споменава използването на различни данъчни лостове, чрез които да се спестят такси и отново става въпрос за въпросния Double Irish Arrangement. Прелюдията, водеща до този момент започва още през 2016 г. След двугодишно разследване се стигна до отсъждане на 13 милиарда евро глоба, която Apple дължи на Ирландия, където се намира щабът на компанията за Европа. От Apple обясниха, че са действали спрямо ирландското и американското законодателство и именно тази теза предстои да защитават в съда.

Сумата се явява като прецедент, защото до този момент е на челно място като размер, отсъден от Комисията. Така или иначе, тя не е платена. Именно поради тази причина в Люксембург пристига делегация на Apple, за да се бори в своя защита.

Интересното в случая е, че дори и да бъде отсъдено в полза на Ирландия и да трябва да им бъдат преведени 13 милиарда евро, то от ирландското правителство също не подкрепят решението на Европейската комисия, като дори смятат, че от Комисията нарушават правомощията си.

Ирландия е известна сред големите компании като данъчен рай, като в страната има значителен брой чуждестранни компании, осигуряващи заетост на 10% от работната ръка, съобщават от Ройтерс.

Тагове: , , , ,