25 април, 2024

Делото започнало преди 4 години във Франция във връзка с потенциалното укриване на данъци от страна на Google, достигна до решение. Компанията-гигант ще трябва да плати на френските власти почти 1 милиард евро.

В основата стои съмнението, дали от Google не са пропуснали умишлено да изплатят дължимите данъци към Франция, чрез опит да не декларират всички извършвани дейности в страната от тях. Все пак, компанията винаги е плащала ниски данъци в Европа, поради причината, че нейното европейско седалище се намира в Дъблин и Google отчита дейността си към Ирландия. Това става чрез използването на пробойната в законодателството, известна като Double Irish arrangement. От години e ясно, че именно двойният ирландски механизъм е най-популярният инструмент за избягване на данъци. От Европейския съюз още не са намерили правилните данъчни законодателни мерки, така че американските компании да плащат повече данъци. От Google също смятат, че за да не се достига до такива случаи е редно да се работи върху координирана световна данъчна система, която да улесни компаниите, опериращи на международно ниво.

Изплащането на голямата сума може да се нарече превантивно споразумение, защото разследването не е официално приключило. Все пак, от Google са готови да преглътнат голямата сума с цел всичко да приключи. Глобата е на стойност 500 милиона евро, заедно с допълнителни такси от 465 млн., но е по-малко от първоначалните 1.6 милиарда, които от френското правителство изискваха.

Тагове: , , ,