24 април, 2024

В блога на Mozilla официално бе обявено едно сериозно подобрение в новата версия Firefox 69. Оттук нататък потребителите на браузъра ще бъдат по-обезопасени от събирането на техните данни от трети страни.

Enhanced tracking protection позволява по-сериозен контрол. Тази опция в настройките ще блокира достигането на информацията ни до трети страни и компании, които без проблем могат да ни профилират без нашите съгласие и знание, чрез така наречените тракващи бисквитки.

Всъщност, голямата промяна е, че Enhanced tracking protection ще бъде активирана в стандартните настройки. До този момент, съобщават в блога си от Mozilla, едва 20% от използващите браузъра са с tracking protection, а вече ще бъдат 100%. Това значи, че всеки потребител, при изтегляне и отваряне на браузъра ще има по-голям контрол относно как иска да бъде използвана информацията му.

Следва и друго полезно подобрение във Firefox 69. За “копаенето” на криптовалути са необходими сериозни ресурси, както компютърни, така и енергийни. Наскоро стана ясно, че криптоминьорите вече не се задоволяват единствено с кражба на ток от захранващите мрежи на жилища и офиси, а директно се включват към трафопостове (ако сметката ви за ток е прекалено голяма, не е задължително да обвинявате криптоминьорите).

По същия начин се случва схемата и с хардуерен ресурс. Криптоминьорите могат да придобият достъп до процесора на един компютър, източвайки мощността му, батерията му, оперативната му памет, без ваше знание. Естествено, това значително забавя работата на вашата машина (ако компютърът ви работи бавно, задръстен е с информация и е стар, не е задължително да обвинявате криптоминьорите). Поради тази причина, Firefox 69 ще блокира работещите в браузъра скриптове, чрез които можете да станете жертва на такъв тип background операционна работа.

Тагове: , , ,