18 април, 2024

Оказва се, че инфрачервените светлинно-реактивни наночастици за преобразуване на фотони притежават уникален оптичен механизъм. Казано просто, това откритие на може да доведе до създаване на “инфрачервено зрение” на бозайници, и то при невъоръжено око.

Научното обяснение гласи, че “ниско енергийните фотони с голяма дължина на вълната могат да бъдат преобразувани във високоенергийни емисии при по-къси дължини на вълната” т.е. те таят в себе си много специални оптични свойства, които могат да открият приложения в невронауката и имунотерапията.

За момента експериментът е успешен и е приложен на мишки, които с помощта на нанотехнологиите са успели да видят инфрачервена светлина дори през деня. Как става това? Чрез еднократно инжектиране на наночастици в очите на бозайника, той се сдобива с инфрачервено зрение в продължение на до 10 седмици. Наночастиците поглъщат инфрачервена светлина около 980 nm с дължина на вълната и я преобразуват в светлина с максимална скорост 535 nm, което кара инфрачервената светлина да изглежда като зелен цвят. Страничните ефекти са минимални, а отличните резултати ентусиазират учените, че това може би са първите стъпки към по-голямо откритие в полза на човечеството.

Разработката е ръководена от учени от Университета за наука и технологии в Китай и Медицинския университет в Масачузетс. 

„В нашия експеримент наночастиците поглъщаха инфрачервена светлина около 980 nm с дължина на вълната и я преобразуваха в светлина, достигнала максимална скорост 535 nm, което накара инфрачервената светлина да изглежда като зелен цвят“, казва Бао.

Тагове: , , , , ,