18 април, 2024

Ретинитис пигментоза е заболяване, което е причина за постепенната загуба на зрението. То засяга фоторецепторите на ретината, като най-напред отпадат периферното и нощното зрение.

Учени от Keck School of Medicine of USC открили начин, чрез който да подобрят зрителната способност на очите, използвайки добавена реалност, която очертава силуетите и структурира околната среда.

За тази цел, AR очилата използват процес, наречен симулативно локализиране и картографиране, чрез който в образа се рендва 3D структура на даденото помещение. След това, очилата преработват тази информация и създават цветни рамки на обектите в пространството, така че да стане ясно къде се намират от гледна точка на дълбочината в перспективата.

Според учените, AR очилата могат да повишат мобилността на пациентите с цели 50%. Също така, в експериментите за създаването на очилата, пациентите е трябвало да хващат дървен предмет, без да докосват останалите три такива пред него. Това се случва на черен фон, като би било значително по-сложно при липсата на помощните очила. С тях, обаче, точността се покачила със 70%.

Създателите не отричат, че засега големите разходи и техническите затруднения бавят процеса, но вярата, че изобретението ще бъде приложимо в ежедневието и ще покачи качеството на живот на хората със затруднено зрение, остава.

Тагове: , , , ,