25 април, 2024

Учени от Станфорд създадоха wireless лепенка със сензори, успяваща да улови физиологичните сигнали от кожата на нашето тяло.

За целта, създателите залепили сензорите на китката и на корема, така че да бъде отчетено разтягането на кожата след всяко поемане на въздух и туптене на сърцето. По същия начин стикерът бива залепен на лактите и коленете, отчитайки всяко едно стягане и отпускане на мускулите.

Целта на тази преносима технология е да мониторира дистанционно пациентите с нарушен сън или сърдечни проблеми, но основата на идеята е да се достигне възможно най-точно и ефективно проследяване на човешкото здраве в ежедневен план, създаване на умна система, установяваща връзка между стикерите и умни дрехи.

Начело на проекта е Дзенан Бао и нейната Бао Лаб. Bodynet, както е наречена технологията, работи без батерии или зареждане. Има вградена антена, която събира радиочестотната енергия от приемника на дрехата, така че да захрани сензорите. За да се направи антената гъвкава и да успява да променя формата си спрямо огъването на кожата, учените изпринтирали метално мастило върху гумен стикер. Това обаче не се оказал най-добрия вариант. При всяко огъване и движение, сигналът се губел или бил прекалено слаб, така че да върши работа.

Заобикалянето на този проблем дошъл, след като бил разработен нов тип радиочестотна идентификация, която била по-силна и успявала да излъчи правилните сигнали до приемника, който след това, използвайки Bluetooth, захранвал телефон или компютър с информацията от стикерите.

Bodynet търпи още промени. В момента Бао Лаб разработват начин, по който стикерите да извличат информация от потта и телесната температура. По този начин ще може да се регулира и нивото на стрес в човек, а заветният финал на проекта би се случил, едва след като успеят да моделират технологията в максимално умен и лесен за ежедневна употреба начин.

Тагове: , , , , ,