19 април, 2024

След като наскоро стана ясно, че наети работници към компаниите Amazon, Google и Apple имат ауторизацията да слушат разговорите на потребителите чрез умните асистенти Echo, Alexa и Siri, из медиите се появи и информация, че в кюпа попада и друга водеща световна компания – Microsoft. 

Oт 2015 г. в Skype съществува опция, чрез която в директен разговор чрез Skype call или дори Skype Video call, комуникацията между хората може да бъде преведена на момента, така че, двама души от две различни страни, да имат възможността да се разберат. 

Както и в случаите с Echo, Alexa и Siri, Skype предоставя информация, че събирането на данни от разговорите могат да бъдат използвани с цел подобряване на качеството. Отново, както и в другите случаи, никъде не пише, че за тази цел са наети реални хора, неработещи в компанията, но анализиращи разговорите, т.е. подслушващи.  

Естествено, както и в другите компании, и тук е налице уверяването, че цялата информация е секретна и въпросните работници нямат правото да я разпространяват. Все пак остава неудобството за потребителите, които комуникират свободно в Skype, с Cortana и т.н., без да знаят, че в този момент някой ги слуша. Решението на проблема най-вероятно ще бъде еднакво за всички – опция за даване на съгласие от потребител, в която заявява дали желае разговорът му да участва в анализа за качество, или пък не.

Тагове: , , , , , , , , ,