19 април, 2024

В очакване на обявеното през изминалата година Diablo 4, се появява алтернатива, поддържаща пламъка и духа на играта сред феновете, при това по възможно най-лесния начин. Оригиналът на поредицата от 1996 г. вече може да се играе в интернет браузърите. Портът за браузър на Diablo е създаден от дивелъпър екип от компанията Rivsoft, които работят и по някои други проекти на Blizzard.

В кода на самата игра, обаче, влиза човек с GitHub псевдоним Galaxyhaxz, а проектът е наречен Devilution. Според онлайн изданието PCgamer, той прекарват 1 200 часа, месеци наред в reverse-engineering на оригиналния source код. Искал да се увери, че всичко ще бъде запазено от играта. Затова и въпреки реконструкцията, той не променил целия лош код и бъгове, на които попаднал.

Diablo е създадена на Windows 95 първоначално с използването на Visual C++ 4.20, a по-късно и 5.10 и 6. Galaxyhaxz дава яснота около дивелъпърската си работат. За работа със C++ 6, най-напред се отваря проектът Diablo.dsw, а след това се избира Debug или Release, след което Build Diablo.exe. За построяването на binary с възможно най-близки до оригиналните за Diablo функции C++ 6 се използва със Service Pack 5, но все пак ще е необходим и C++ 5 със Service Pack 3, поради фактът, че оригиналният binery са свързани с по-старият линкър. Но тъй като не може да се използва старият линкър директно от VC6, ще трябва да се свърже ръчно или чрез MakefileVC.

Друг начин е с използването на Visual studio 2010 – 2017. В този случай се отваря Diablo.sln, отново се избира Debug или Release, а след това Build Solutions. Трябва да се изключи Data Execution prevention, защото Storm.dll използва динамична компилация, за да ускори рендването, но не успява да маркира resulting memory страницата като изпълнима, което води до protection fault. В случай, че бива използван Visual Studio 2017, трябва да се активират следните инструменти: Windows 8.1 SDK, Visual C++ MFC x86 и x64, както и Windows universal CRT SDK.

Според Galaxyhaxz, оригиналът на Diablo е изоставен, поради появата на втората част на играта, затова е и останал незавършен и пълен с грешки. Важно е да се знае, че портът за интернет браузър не е пълната игра, а е нещо като демо с един единствен герой. До цялото преживяване може да се докоснем само ако притежаваме оригинала на играта и поставим в браузъра DIABDAT.MPQ файла. Но въпреки това, дори и демото може да бъде увличащо. Него може да тествате ТУК, като за целта трябва да свалите и заредите spawn.mpq файл.

Повече информация за source кода на играта и работата на Devilution, може да видите в следния GitHub акаунт.

Тагове: , , , , , , ,