16 април, 2024

Представете си да виждате… без очи. Звучи странно, нали? Съвсем скоро това ще се окаже по-достъпно, отколкото си представяте благодарение на проучвания, организирани от Колежа по медицина Бейлър.

Учените провеждат експеримент, при който карат участници с придобита загуба на зрение да погледнат към черен екран на компютър и да посочат къде се намира белият квадрат, който се появява през различно време на различни локации. Според официален прес релийз на колежа се оказва, че в повечето случаи отговорите се оказват точни и верни. Това става възможно чрез нова технология, наречена “Orion”.

Orion е визуална кортикална протеза, която е хирургично имплантирана в мозъка. Тя успява да замени работата на нарушените оптични нерви и да прнесе визуална информация директно в мозъка, като картината идва от камера.

Д-р Йошор, началник на отдела по неврохирургия в Медицинския център Бейлър, споделя: „От много години изучаваме как мозъкът кодира визуалната информация, която получава. Обикновено, когато чуете “зрение”, си мислите за очите, но всъщност повечето от работата се извършва в мозъка. Светлинните импулси, които се прожектират върху ретината, се превръщат в невронни сигнали, които след това се предават по оптичния нерв към определени части от мозъка. В бъдеще се надяваме да използваме познанията си за това как мозъкът обработва визуалната информация, за да подобрим визуалната протеза, която да успее да възстанови зрението на слепите”.

Технологията “Orion”

Сама по себе си идеята за подобна протеза не е нещо ново. Интересното в случая е напредъкът, който успява разработката да достигне. Orion се състои от мозъчен имплант с 60 електрода, които могат да доставят модели на стимулация към зрителната част на мозъка. При повечето пациенти с придобита слепота, зрителният мозък е невредим, но относително ленив, тъй като липсва трансфер на информация от очите. Orion използва камера, монтирана върху очила за да заснеме изображения, след което доставя модел на стимулиране директно към мозъка, проектиран да произвежда възприятието на съответния визуален образ.За целта се използва техника, наречена “диманична симулация”, влияеща на целия набор от имплантирани електроди.

Към момента технологията е приложима за хора с придобита загуба на зрение, т.к. при тях работата на мозъка не е напълно нарушена.

Тагове: , , , , ,