19 април, 2024

Екип на Microsoft представи ElectionGuard. ElectionGuard е отворена технология за защитено електронно гласуване, което е създадена по програмата на САЩ за защита на демокрацията. Това ще направи гласуването по-достъпно и ще се разпространява безплатно за всички държави с демократично управление.

Модерните технологии могат да бъдат използвани, за да се гарантира, че процесът на гласуване е устойчив. В същото време, технологията не е предназначена да замени хартиените бюлетини, а по-скоро да допълни и подобри системите.

Отворената технология може да се използва за изграждане на системи с пет основни предимства. Ще позволява на избирателите да проверяват резултатите от изборите. Вграден е с модерни техники за криптиране, разработени от Microsoft Research. Ще подпомагне на ограничаващи риска одити, които помагат да се гарантира точността на изборите. И най-интересното е, че е свободен и гъвкав с възможността да се използва със специален хардуер, като поддържането на стандартни инструменти за достъпност и подобряване на опита при гласуване е възможен.

GitHub ще намерите тук.

Тагове: , , , , , ,