25 април, 2024

Димо Димов е софтуерен разработчик във FIO SYSTEMS, където работи по уеб базирани решения за имотния бизнес в Германия. Неговият работен ден започва от кухнята.

Как започва работният ти ден?

Пълня си шишето с вода от диспенсъра в кухнята.

С какви проекти се занимаваш?

Проектите са уеб базирани решения за имотния бизнес в Германия.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Имам тефтер, химикал, шише за вода, брандирано с моето име и логото на компанията, стрес топка и фиджет спинер, който си въртя от време на време.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

C# и JavaScript. Основно от курсове, които съм карал в СофтУни.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Имах две интервюта като първото беше тест с въпроси и написване на кратка програма, която беше класическата задача за зоологическа градина и тестваше ООП познания. Второто интервю задълбаваше в теста, като имаше и допълнителни въпроси.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Имаше само един въпрос от теста, на който не успях да отговоря. Какво е ViewState в ASP.NET? Днес бих обяснил, че това е техника, използвана в ASP.NET WebForms, за да се запази стейта на уеб формите след постбек (изпращането на формата към сървъра).

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Бих дал някаква задачка, за да видя как мисли и как достига до решението, колко решения му идват наум и как избира най-доброто. Също добри въпроси са как би обяснил дадена технология на 5-годишно дете. Тези въпроси показват дали човек наистина разбира концепцията на технологията и може ли да направи аналогии с тази концепция в реалния свят. Например, бих питал как би обяснил Cloud computing на 5-годишно дете.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Футбол, макар че напоследък не ми остава много време да следя мачовете, голям фен съм на Барселона. Иначе не спортувам нищо редовно, но се кефя на почти всички спортове и рядко отказвам, когато приятели предложат да се съберем за футбол, волейбол, тенис …

Какво четеш за разпускане?
Не чета художествена литература. Предпочитам филми. Чета повече неща, свързани с технологии и личностно развитие, но това не означава, че не разпускам с тях. Границата между работа и разпускане е размита при мен.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Дискутирам с колеги, разглеждам как са решавани вече съществуващи подобни ситуации в проекта или в друг проект във фирмата, или търся в интернет.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Обикновено обичам да участвам в дискусиите, които се случват в офиса. Ако преценя обаче, че искам да се концентрирам върху нещо, си слагам слушалките.

Какви са твоитe хобита?

Oбичам да се разхождам в планината, да катеря върхове. Да ходя на плаж и да плувам в морето и да излизам с приятели. Почивам си като гледам YouTube или чета статии, свързани с програмиране, финанси, история или просто нещо, което ми се е сторило интересно в момента.

Кои са любимите ти четива на технологична тематика?

Чета информация от всякакви сайтове, ако преценя, че е ок. Но може би любимото ми място, когато трябва да се запозная с нещо ново е pluralsight.com, тъй като там бързо научавам идеята на технологията и как се използва. Не съм чел много техническа литература все още, но първата книга, която четох и с която станах програмист е “Въведение в програмирането със C#” на Светлин Наков и колектив.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Обожавам технологичните събития и ги посещавам редовно. Според мен са важни, защото човек може да види накъде се движи IT секторът, какви нови и интересни неща се случват и може да се запознае с интересни и амбициозни хора, които са постигнали много или имат големи идеи.

Къде си се представяш след 5 години?

След 5 години си се представям с много повече знания в сферата, в която се занимавам. Смятам да завърша университет. Смятам да реализирам няколко проекта, за които имам идея. И да си намеря сериозна приятелка.

Кой е твоят IT гуру?

Не издигам никоя личност в култ и се опитвам да попивам от всеки онези качества, които ми харесват. В момента IT знания, черпя най-много от ментора ми на работа Костадин Маринов. Но също така от всякакви други програмисти, с които имам пряк контакт или нямам, но чета техни статии или гледам техни лекции и практически обучения.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Обичам това, че не е еднообразна и всеки ден се срещаш с различни проблеми, които трябва да премислиш как да решиш и дори хората с опит се замислят как трябва да се действа в дадена ситуация. Професията по някакъв начин съчетава креативност, инженерно мислене, математическо мислене и дори дизайнерско и естетическо мислене. Харесвам също и свободата, която професията ти дава, тъй като можеш да я работиш постоянно и от където си поискаш, мислейки или обсъждайки проблем, например, в автобуса или по време на обяд.

Тагове: , , , , , , , , ,