20 април, 2024

Голяма радост сред феновете на Debian в Twitter, защото след 2-годишна разработка е пусната новата версия на операционната система. Тя носи името Debian 10 buster.

Много са възможностите за Linux версия, но едно е сигурно – Debian е чакан дълго. Може би защото се обръща специално внимание на поддръжката за разлика от останалите общности.

Новият Debian идва с подобрена защита. AppArmor беше задължителният контрол на фреймуърка за ограничаване на възможностите на програмите чрез дефиниране на профили на програми, но сега е разрешена по подразбиране. Debian заменя защитната стена на iptables с по-новите nftables. Това беше направено, защото iptables имаха проблеми с мащабируемостта и производителността.

Debian също идва с новата подобрена система за печат CUPS. С този нов модел за печатане без драйвър ще можете да печатате на повечето съвременни принтери, без да имате нужда от драйвъри.

Това най-новото издание е готово да работи на повечето популярни настолни компютри. Те включват Cinnamon 3.8, GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20 и Xfce 4.12. По подразбиране Debian използва GNOME. По този начин той разчита на дисплей сървъра на Wayland, вместо на Xorg.

Новият Debian също е достъпен на повечето от по-известните обществени облачни платформи. Също така са направени pre-built OpenStack images, които са подходящи за amd64 и arm64.

Тагове: , ,