26 април, 2024

Едва няколко месеца, след като проучване доказа, че AI може да създава съвсем успешно viral фалшиви истории е време да се подготвим за потенциална вълна от дезинформация.

“Grover” е името на специалният AI, обучен да създава и разпространява фалшиви новини, които могат да минат за съдържание, написано от човек. Ботът може да създава новини, блогове, коментари и дори subreddits. Специалистът по маркетинг Кристин Тински дори сподели пред The Verge, че е възможно да бъде генерирано “масивно цунами от компютърно генерирано съдържание по всички възможни мрежи”. Макар, че написаното си има недостатъци, разсеяните читатели могат да се подведат от някоя от фалшивите новини със скандални заглавия.

В проучването, създадено от учени от Университета във Вашингтон, е посочен пример как Grover може да създаде “антиваксърска” новина с помощта на домейн, дата и заглавие. Резултатът е съдържание (спрямо възприетия контекст), фалшив автор на новината и подобрено, правдоподобно заглавие.

Обществените очаквания са, че с помощта на малко пропаганда тези заглавия ще обсипят интернет и може би единственото спасение ще е в ръцете на Google, AI-дивелъпърите и добрите познания за различаване на фалшиви новини. Научният труд е обвързан с нестихващите теми за фалшивите новини, манипулацията и надмощието на изкуствения интелект.

Тагове: , , ,