19 април, 2024

Станко Методиев работи в DevriX от 10 години и се занимава активно с WordPress. Той е CTO в компанията и един от организаторите на мийтъпите за WordPress в София. Той е WordPress Code Contributor и има няколко пача в ядрото на платформата. Станко разказа какви са хората, които обединява общности и какво е новото в технологията.

Разкажи ни за общността. Какви хора обединява?

Общността е доста разнообразна, защото както знаем, WordPress е доста популярна платформа. Все пак е ⅓ от световния уеб и нараства постоянно с 1-2% тази употреба. На мийтъпа идват различни хора от дивелъпъри до собственици на бизнес, маркетинг специалисти, дизайнери и др. Общо взето много потребители, които просто използват WordPress за някакви странични проекти или за лични. Има някаква тенденция и хората не идват често на събитията, защото си мислят, че са само за дивелъпъри, а ние не сме имали чисто дивелъпърска тема повече от 2 години. Хората се притесняват, че се събираме само програмисти и обсъждаме нещо, които никой няма да разбере, ако се погледнат последните 10-15 срещи – дискусии как да комуникираме с клиенти, съпорт теми, маркетинг теми и др. Всички са добре дошли и има теми за всеки.

Как се разраствате и какъв е броят на участниците в общността?

Много по-малко сме, отколкото ни се иска. В София групата не е кой знае колко активна в момента. Редовни сме около 20-тина души. Има си едно ядро от 30 човека, които идват на почти всеки един мийтъп. Намират се и нови хора, които са видели за сбирката от Facebook или някой приятел им е препоръчал. Първата сбирка беше много забавна и бяхме 5-6 човека. Тогава блогингът беше cool и всички го правиха. Събрахме WordPress хората на по пица и бира. След това започнахме да правим ежемесечни сбирки. Имали сме сбирки от по 100 човека.

Какво е новото в общността? Ще ми разкажеш ли за тези плъгини, които си правил?

Плъгините са старички. Правих ги през свободното си време. Сега не ми остава време да се занимавам с това. Когато даден проблем не е имал решение, написал съм плъгин и съм го споделил с останалата част от общността.

Какво е отношението мъже:жени на вашите сбирки от дивелъпърска гледна точка?

Това не е само за WordPress. Тази позиция е разпространена из мъжете, въпреки че последните години забелязвам една приятна тенденция, в която все повече дами решават да започнат дивелъпърска работа. Ние имаме няколко дами в екипа, които са дивелъпъри и виждам, че има една такава приятна тенденция, дори в световен мащаб. Вече не се случва това да отидеш в една фирма и 50 човека от тях да са мъже, а това да е цялата компания.

Как поддържате юзър групата и кой я финансира?

WordPress общността се опитва да бъде максимално отворена към абсолютно всички и това е една от причините мийтъпите да бъдат безплатни и всичко да се прави на доброволни начала. Честно казано най-скъпото нещо за направата на такава група е залата. Ние сме достатъчно щастливи, че в София има много зали. Последните няколко години работим с Puzl, които ни дават залата безплатно. През последните години може да се каже, че залата винаги ни е била дарена. Имаше една зала на бул. Черни Връх, за която ние си плащахме. Опитваме се това да си остане без финансова намеса от трета страна.

Какво е новото в WordPress? За какво си говорите на последните събития, на които се събирате?

Най-новото нещо, за което всички говорят е Guttenberg. Това е новият редактор, който с WordPress 5.0 стана редакторът по подразбиране. Има разнообразни мнения – някои не могат да го гледат, а други адски много му се радват. Аз мисля, че това е стъпка в правилната посока. Най-голямата тема, която се дискутира от година и доста хора се интересуват от нея.  Как се използва, как да си запазят съдържанието и т.н.

Какво ще препоръчаш на хората, които се занимават с WordPress на по-високо ниво?

Всичко, което мога да кажа, ще го намерите на make.wordpress.org. Там ще намерите екипите, които работят по различни проблеми. Някои работят по самото ядро, други по теми и плъгини. Новите екстри, които ще се случат, се правят там. Моят съвет е хората, които се интересуват, да се осведомяват за тези неща още преди да са станали новини, да се абонират за блоговете. Например, излезе малката версия WordPress 5.2.2, но ние знаехме за нея преди няколко седмици. Хората, които са там в кухнята, бяха подготвени. Няма скрити неща от кухнята, всичко е публично, стига да знаеш как да си го намериш.

Как хората да се включат в общността?

Сайтът ни е много стар, очевидно плачещ за обновление. Facebook групата е отворена за всеки. Затворена е, само заради спама. Всеки е добре дошъл, стига да не е спам бот. 😀 Мийтъпът могат да намерят тук.

Тагове: , , , ,