16 април, 2024

Факт – Raspberry Pi 4 е вече на пазара. Стандарт за вдъхване на живот във всичко от роботи до умни домове. Новият модел се появява три години след предшественика си Pi 3 от 2016 г. Нивото е завишено значително, като според създателите, Pi 4 е способен, дори да измести вашето настолно PC.

Single-board микрокомпютърът е ъпгрейднат с micro HDMI портове, позволяващи свързването с два 4K монитора, работещи на 60fps. Тази визуална мощ е подкрепена от 1.5GHz Broadcom BCM 2837 четириядрен SOC. Една от красивите подробности около продукта е, че въпреки умножената му функционалност, за разлика от Pi 3, стойността му не е безсмислено покачена. Даже напротив – базовият модел от 1GB RAM пристига срещу 35 долара, а по-силните варианти от 2GB и 4GB RAM се увеличават с по 10 долара. Идеята е продуктът да е максимално достъпен.

Числата около Raspberry Pi 4 са наистина впечатляващи. Компютърът не само издържа на всички тестове, но процентът с който бууства над Pi 3 е 413%. Скоростта на четене и писане на RAM паметта също е завишен от предшественика със съответно 51 и 54%. Но въпреки всички добри показатели, ако едно устройство няма достатъчно добра памет, няма да се представя добре, независимо от честотите на процесора. С Pi 4 такъв проблем не съществува, защото трансферът на информация се случва с 50Mbps, което е двойно повече от предния модел. Ако пък разполагате с USB Flash drive или външно SSD, то тогава теоретичната скорост, която може да се достигне, възлиза на 625Mbps.

За финал – фактът, че Raspberry Pi 4 може да замести настолния ви компютър е меко казано симпатичен. В ежедневна работа, устройството по никакъв начин не отстъпва като представяне. Интернет, програми, музика, филми… дори кодене – всичко е възможно.

Тагове: , , , ,