24 април, 2024

Петър Денев е отдаден на IT сферата. Тя е негова работа, интерес и хоби. Скромен човек, но с богата аура, успяваща да поддържа целия екип. Той е идеалният избор на Bulpros за Developer on focus.

Каква е причината да го номинирате?

Работата му като професионалист и личностните му качества.

Опишете неговите професионални качества.

Отговорен, екипен, комуникативен

Какви индивидуални и екипни награди, и отличия притежава?

Наградата „Хакер на класа“ още в училище може би е първата такава. След което в университета се включва във всякакви събития, свързани с олимпиади по програмиране и презентации на иновативни решения в „Студентската научна дейност“. От там има няколко, както той ги нарича – „листчета“. Знаейки, че само с нещата от университета няма да е достатъчно, завършва НАРС академията на Наков за Java в двете му части. От трети курс работи това, което иска. Не спира търсенето му за новости, но се е фокусирал върху признание от колегите повече, отколкото на „листчета“.

Разкажете повече за него като личност.

Забавен, но още по-важно – отборен играч, който е доста често заровен в работа (пълен работохолик).

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Тъй като IT светът за него е и работа, и хоби, понятието „работен ден“ се размива. Събужда се, четейки IT новините на деня или някой tutorial за някоя технология още в леглото от телефона. След сутрешните ритуали, докато върви към работа наваксва, ако не е дочел нещо. Но принципно в това време си пише с колегите, за да се срещнат и да вървят заедно към работа.

Ето в този момент, нормалните хора започват да работят. Или да си пият кафето поне. Тъй като той не пие кафе – сутрините преминават в забавни странични разговори с колегите, докато не дойде време за сутрешната среща (daily meeting). Леко бутнат модел на scrum – екипът споделя кой какво е правил предния ден, какви проблеми е имал, какво остава и какво смята да прави. Ако има нови неща се разпределят. Насрочват се още срещи за през деня, ако има нови feature-и или сериозни неясноти в проекта.

Development, Development, Development…

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Повече от 10 години се бори със себе си винаги да дава повече от това, което знае и което може в IT сферата. Доста различни и интересни, за него поне, предизвикателства са го провокирали. OCR разчитане на документи и внедряването им в ERP система, оптимизация на SQL процедури за вечерна обработка на данни в банка чрез многонишковост в Oracle SQL, OOB (Out of band) authentication – за потвърждаване на транзакции през мобилно устройство.

Включвал се е по най-разнообразни проекти, но главно във финансовата сфера – банки, застрахователни компании, компании за връщане на данъци от чужбина, както и други финансови институции. Също така и към проекти за университети и колежи.

Като цяло всеки проект го развива и тласка към по-съвременни архитектури и решения извън стандартните рамки.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи? 

За него хората в екипа са много важни. Радва се, че е участвал в избора им при създаването на варненския офис. Според него колкото по-ясна е за всички главната идея, толкова по-лесно ще се работи. Също така, по-добре да го питат навреме за разни малки неща, ако не са сигурни колегите, отколкото после да гледа много редове грозно написан код на code review-тата. Колегите са съобразителни и виждат, когато е претоварен. Вътрешно си споделят кой какво е научил за дадена технология, защото споделеното знание в екипа после се отплаща с страхотни софтуерни продукти и решения.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Един за всички, всичко за един!

Взимате ли участие в инициативи на компанията? Какви? Имате ли свои инициативи?

Включва се в презентации, вътрешни обучения, създаване на архитектурата на нови решения във фирмата. В момента в отдела заедно обмислят как да се включат в социални инициативи с кауза.

Какви са хобитата му?

Когато си IT мисля, че нямаш време за друго хоби. Но може да се каже, че IoT му интересна тема и си има едно кашонче с Raspberry pi, Arduino…

Каква музика слуша? Как се забавлява? 

Музиката е разнообразна. В колата е БГ Радио, на работа повечето пъти пуска нещо неутрално, като пиано. Но иначе слуша всякакъв вид рок и метъл. Харесва настолните бордови игри в приятна компания. Escape room също е опция.

Интересува ли се от гейминг?

Доколкото му позволява времето. Играе с колегите в обедната почивка на PS4. Принципно е запознат с повечето тайни в тази насока, защото кумът му е зарибен геймър.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Признава качеството и дизайна на Apple, но щом стане дума за ползване – не е за него. Предпочита Android за мобилни устройства, а за лаптоп или настолен компютър – Windows или Linux.

Какъв е стилът му? (на обличане, характер и др.)

Не се причислява към даден стил. Не бихте го забелязали в тълпата заради дрехите му. По-скоро с това, че обяснява разпалено нещо на някого.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Започва като Java developer и това мисли, че е голям плюс, защото му е дало доста „типизирани“ и структурирани насоки за цялостното му развитие. Писал е малко на Delphi, Prolog, C ,C++, C#. Освен Java за backend е писал доста PHP и напоследък Node.js. JavaScript-a e неизменен и всичко покрай него – React, Angular, Ractive, ReactNative. Също така HTML и CSS, и доста SQL процедури.

Определя като странно, че харесва Java и JavaScript еднакво силно – а са толкова различни. Може би затова и като излезе TypeScript-a и Dart доста се зарадва.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,