19 април, 2024

В основата на новата P2P VPN технология лежи семплотата и високата ефективност в криптирането на данни. Целта на WireGuard е да осигури по-висока скорост, по-ниска атакуваща повърхност (attack surface) и по-добра конфигурация от вече добре установените VPN платформи като OpenVPN и IPSec.

WireGuard е все още в процес на разработка, но вече съществува ранна версия 0.0.14 за Windows. Същевременно може да се използва и на Linux, FreeBDS, MacOs, Android и iOS, при това е и open source.

Ефективността на технологията може да се съпостави в числа, така че да си проличи голямата разлика с други VPN протоколи. Например, кода на WireGuard е около 3 800 реда. Могат да се прочетат за няколко часа. В контраст, случаят при OpenVPN и OpenSSL е съвсем различен, като тяхната комбинирана бройка прави около 600 000 реда код. Това прави WireGuard многократно по-лека и лесна за прочитане. Други предимства за потребителите е по-високата издръжливост на мобилното устройство. За разлика от предходните си VPN платформи, WireGuard не изтощава толкова бързо живота на батерията, което също е в нейна полза. Освен това – по-добър роуминг съпорт за мобилните устройства, както и по-бързо установяване на връзка. При проверка слабите места се установяват по-лесно, което автоматично я прави по-сигурна.

За сега нещата около WireGuard изглеждат положителни, но фактът, че все още е в разработка не може да създаде окончателно мнение. Създателят на WireGuard – Джейсън Доненфелд (отговаря за сигурността на Edge) признава някои недостатъци и е наясно, че има още работа. Но въпреки това, фактът, че вече присъства бета версия, с която може свободно да се работи, означава, че дори и след завършването на работата (поне по този етап), вратата няма да се затвори. А напротив – ще се търсят нишите, позволяващи подобрение, което ще става по-лесно и с обратната връзка от потребителите. За сега, много от тях вече са сигурни, че WireGuard ще засенчи конкуренцията, защото именно той е VPN протоколът на бъдещето.

Тагове: , , ,