19 април, 2024

Фестивалът по роботика се организира за четвърти пореден път и е част от програма „Роботика за България“. Програмата е по инициатива на SAP Labs България. През тези четири години QWERTY Разград става за втори път шампион на България по роботика, като последната купа спечели през 2017г.

Близо 180 ученици от 15 населени места в страната мериха сили по време на финалното състезание по роботика. Финалистите са класирани на национално ниво след отсяване в три етапа през учебната година. В началото на годината се регистрираха 97 отбора от 39 селища, на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до фестивала достигнаха 30-те най-добре подготвени.

Състезанието се проведе на 15 юни в София. Отборите се състезаваха в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми, следвайки научно изследователски подход, стратегическо мислене и умения за програмиране.

Премиер (отбори с повече от 2 години опит)
Първо място: QWERTY 2 от ОУ „Васил Левски“, Разград
Второ място: ROBO MASTERS от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин
Трето място: CyberTronic от СУ „Саво Савов“, Пирдоп
Дивизия А:
PYROBOTIX от ПГ „Найден Геров“, Лом
YoungForce на ППМГ „Екзарх Антим I“, Видин
Трето място – Vendom Genesis JR от СПГЕ „Джон Атанасов“, София
Дивизия Б:
Рубик от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Бургас
Kinder Coder от Киндер Кодер – Частен кръжок по програмиране, Свиленград
Robot-Ino от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас

Тагове: , , , , , , ,