24 април, 2024

Джеймън Холмгрън е CTO на Infinite Red, студио за React Native разработка и UX/UI дизайн. Той разказа за най-добрите CLI тулове и библиотеки, работата си с Gluegun 2.0, както и как допринася за React Native core.

Какво съдържа любимият ти технологичен стак?

Обичам да използвам различни програмни езици, фреймуъркове и тулове. В момента се фокусирам главно върху JavaScript, TypeScript, React, React Native и Node. Харесват ми и Elixir, Ruby, и Elm заедно с някои други. Особено любимо ми е да създавам CLI (command-line interface) тулове. Поддържам и Gluegun, което е CLI билблиотека, както и други, които са open source.

В момента водя екипите ни от инженери, които в момента работят по близо 8 различни проекта. Мениджър съм на 13 специалиста на пълно работно време и 6, които работят фрийланс на договор. Поддържам и нашите технически продажби, което заема половината от времето ми.

С какво друго се занимаваш?

Главно работя по open source проекти, те заемат първия час от деня ми. Работя по Ignite, което е CLI, който бързо подкарва React Native приложения, Gluegun и други по-малки проекти. Наскоро пуснах и малък уебсайт, който използвам през работния си ден, нарича се textbox.page. Доста е полезен за записване на бързи бележки и “запомня” съдържанието ти между влизанията.

 

 

Какви усилия отне работата ти с Gluegun 2.0 и беше ли предизвикателна?

Доста сериозни усилия си бяха! Трябваше да ъпгрейдна няколко ключови зависимости, които доведоха до големи промени. Също реших да ъпгрейдна JavaScript до TypeScript, което бе полезно за мен и ме научи на нови неща. Също така помогнах в ъпгрейда на много проекти, зависими от Gluegun, за да се уверя, че са съвместими. Големи усилия бяха положени, но аз съм щастлив докъде Gluegun успя да се развие днес.

Какво е да бъдеш част от React Native core екипа?

Много ми харесва! В екипа помагам за поддържането на React Native WebView, което е доста голяма отговорност. Наша отговорност е и да поддържаме iOS и Android, голяма част от кода е написан на Objective-C и Java. Участвам в много дискусии за посоката на развитието на React Native. Истински оценявам възможността да правя това!

Каква е твоята визия за бъдещето на React?

Доста позитивно съм настроен към бъдещето на React. Мисля, че се е доказал като отличен начин за създаване на приложение за всички браузъри и мобилни операционни системи. Инерцията в момента е голяма и React Hooks продължават този тренд.

Все пак си мисля, че вече сме в момента след “хайпа”. И добре че, вече можем да се поуспокоим и да се захващаме за разработка.

Ти си горд баща на четири деца! Как успяваш да съчетаеш семейния и професионалния живот и какви са съветите ти за про мултитаскинг?

Това е страхотен въпрос. Децата ми са свикнали, че баща им сега работи от вкъщи, затова не бива да го притесняват. Трудното, обаче идва, когато точно се прибират вкъщи от училище и искат да ми покажат своите проекти, а аз съм във видео среща. Но пък хората винаги ми влизат в положението!

Обичам да пиша код и през деня, и през нощта! 🙂 Просто обожавам програмирането! Преди любимо ми беше да кодя късно вечер, но сега пробвах сутрин и ми харесва повече. Завеждам децата на училище, прибирам се, сядам с чаша горещо кафе, пускам си музика и започвам да програмирам.

 

 

Мислиш ли, че бъдещето на програмирането ще направи работата на програмистите по-лесна?

Мисля, че това бе демонстрирано през годините и ще продължи да е валидно. Само че с по-лесната работа идват и новите възможности за иновации, така че вдигаме очакванията към самите себе си. Преди приложенията изискваха голям екип и много месеци, за да бъдат завършени – днес същата тази работа се върши от по-малки екипи за по-малко време. С всичко това идват и новите парадигми – AR, Machine Learning, Blockchain, които представят пред нас нови предизвикателства.

Какъв съвет би дал за успешно преминаване на техническо интервю с рекрутър?

Бъдете откровени и оптимистични. Поставете очаквания, които можете да достигнете, но пък и недейте да се подценявате. Ако не разбирате нещо, просто си кажете, но нека бъде ясно, че сте заинтересовани и способни да го научите, стига да разполагате с време за рисърч.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,