20 април, 2024

Светослав Енчев е студент и председател на Студентския съвет в Пловдивския университет. Той е завършил педагогически бакалавър, а след това магистратурите “Психология”, “Образователен мениджмънт” и “Социални дейности”. В момента е студент по софтуерни технологии със специализация “Мобилни приложения”. Също така Светослав е докторант по приложна информатика във Факултет по математика и информатика на ПУ. Той ни разказа интересни неща за развитието и образованието на IT сферата в Пловдив.

След дългия списък с образователни степени с какво се занимаваш в момента?

Работя в Пловдивския университет от 2 години. Управител съм на Студентския кампус, който е новопостроен.

Как въобще стигна до там, че да се занимаваш със софтуерни технологии?

От гледна точка на това, че се занимавах дълги години със спорт и бях професионален футболист. Играех в Б група до момента, в който ме сполетя една контузия. След това научих за Студентски съвет. Започнах да работя доста усърдно в организацията. Представянето, което бяха направили за организацията ме грабна много. Спрях да спортувам активно и започнах да уча. Все пак навлизаме в един дигитален свят, който е днешният. Започнах да се интересувам от всичко, което ще се случва в бъдещето. Моята представа е, че компютрите ще са бъдещето. Мисля, че всеки един информиран човек ще е съгласен с мен. Така реших да сменя спектъра от това да се занимавам със социални дейности и училища. Исках да надградя знанията си в информационните технологии, които в бъдеще ще са полезни, както на мен, така и за работата, която извършвам – координатор на група хора, координатор на студенти, които се настаняват постоянно. Искам да съм в крак с бъдещето и да съм подготвен за него.

Какви технологични събития се организират в Пловдивския университет?

Технологичните събития се случват пряко от Факултета по информатика и информатика. Студентският съвет помага с човешки ресурси, защото все пак има професионалисти и професори, които са свързани с тези събития. Аз считам, че нашият студентски съвет не организира достатъчно IT събития, което е минус. Имаме цяла комисия в съвета и сме го обсъдили, че нещата трябва да започнат да се случват. Искаме да правим все повече мероприятия с тази насоченост.

Друго, което се случва в университета е, че Студентски съвет подкрепя доста студенти и докторанти за командироване в страната и чужбина. Те се командироват от субсидията на Студентски съвет и разходите за техните извънаудиторни обучения са покрити.

Какво е нивото на образованието по софтуерни технологии? Има ли нужда от промяна?

Имаме преподаване на български и на английски език. Мисля, че трябва да има промяна, защото сферата се променя прекалено бързо, а не мисля, че с всички компютри, с които разполагаме и всички програми, до които имаме достъп, са най-добрите в момента. Някои от преподавателите не са готови да ни преподават това, което е на пазара.

Какво е на пазара, според теб в момент? Развиват ли се отворените технологии по някакъв начин при вас?

Все още не съм толкова навътре в сферата. Например, скоро правих проект на Adobe Photoshop и нещата, които бяха преподавани, не бяха навътре в материята. Всичко, което бях чел в една книга и в YouTube канали ми помогна да си довърша проекта. Нямаше как да си направя личния проект само от лекциите в университета. Ние се записваме да учим, за да вземем, колкото можем повече знание. Това е смисълът на лекциите и упражненията.

С какви технологии искаш да се занимаваш?

Не искам да ставам програмист. Искам да се справям добре с програмите за системна администрация. Дори искам да направя такъв софтуер за нашия кампус. Тя ще облекчи работата на всеки един управител. Имам наблюдения от какво се нуждае университетът и в периода ми като студент и докторант искам да направя тази програма.

Тагове: , , , , ,