25 април, 2024

Димитър Митев е Senior Software Developer в компанията BULPROS. В момента балансира между новите технологии, добрия код, работата в екип за delivery на сложни проекти и сменянето на памперси. Обича предизвикателствата и не го е страх да „нагази в дълбокото“!

Каква е причината да го номинирате?

Митака е комбинация от прекрасни личностни качества, съчетани с професионална експертиза.

Опишете неговите професионални качества.

Той е доста упорит, дори инат понякога, относно това дали нещо може да случи. Умее да учи бързо, както и да се адаптира към промени. Работи отлично в екип, иначе казано „team player“. Обича предизвикателствата и не го е страх да „нагази в дълбокото“.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

  • Служител на годината 2017, BULPROS
  • Служител на месец октомври 2016, BULPROS
  • Microsoft Certified Solutions Developer: App Builder Charter Member
  • Microsoft® Certified Solutions Associate: Web Applications Charter Member
  • Microsoft Certified Solutions Developer: Web Applications
  • Microsoft Certified Professional
  • 3-то място – състезания по картинг

Разкажете ни повече за него като личност.

Има най-прекрасното чувство за хумор, което превръща работния ден в удоволствие и вдъхновение. Отскоро освен личност, стана и баща на едно прекрасно момиченце. И сегашната му личност се опитва умело да балансира между новите технологии, работата в екип, delivery-то на сложни проекти и сменянето на памперси, и отделянето на достатъчно време на семейството. Определя се като екстроверт, обича да е заобиколен от хора, обича да среща нови хора и да посещава нови места. Любимо занимание му е да пътува, особено с приятели.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Работният ден за Митака започва много преди пристигането в офиса и сядането пред екрана. Сутринта започва с физическа тренировка, все пак предстои цял ден пред монитора. Това е една важна част от работния ден, тъй като му помага да бъде по-концентриран. След това следва обилна закуска и се отправя към офиса. При пристигането в офиса следва да си направи кафе, което е една доста приятна и социална част от деня, тъй като при кафемашината срещаш хора, с които невинаги работиш директно и винаги можеш да си размениш няколко приказки, а това разнообразява ежедневието от git pull/git commit. Последващото действие вече предполага сядане пред монитора. Проверява си имейла, отговаря на най-важните съобщения, преглежда си текущите задачи, за да си изгради план за деня. След това следва една поредица от срещи, pull request-и, commit-и и прочие, докато не се стигне до заветния въпрос „Къде ще ядем?“. Предпочита да обядва извън офиса и да не бъде сам, тъй като това е разнообразие, а разнообразието е почивка. След като е минал обядът, той отново застава пред мониторите и продължава с поредицата от срещи, pull request-и и commit-и. Когато има event-и из офиса, свързани със споделяне на знание или самият той има възможност да споделя знание или опит, винаги участва.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Предизвикателствата, както и проектите, са най-разнообразни. Понякога имаме технологични предизвикателства – твърде нова и недокументираната технология, в която трябва сам да си направиш път или обратното – твърде стара и слабо документираната технология. В това число слагаме и предизвикателството да работиш с хора. Все пак не винаги екипът е перфектен и всички хора пасват идеално. Среща различни хора, с най-различни характери. Много уважава директните, тези които винаги си казват това, което мислят и са готови да водят градивна дискусия, а не спор от инат.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Работата като developer изисква взаимопомощ. Така както той е помагал на колеги със знание и опит, така и е търсил помощ. Винаги му е било интересно да знае по какво работят колегите му и какви технологии използват, самият той винаги се старае да споделя тази информация. Доста често с малко помощ от колега си спестяваш 3 дни четене на документация.

Ако трябва да опишете Димитър с 3 думи, какви ще бъдат те?

Забавен, услужлив, мотивиран.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви?

Да, взима активно участие. Изнесе лекция на Azure Bootcamp през 2016 г., бил е speaker и на други общности, представи BULPROS на JS.Talks 2019, участва в BeerJS миналото лято като speaker от BULPROS. Няколко пъти е участвал в Treasure hunt event-a за Великден на Бизнес парк София. По своя инициатива доскоро преподава JavaScript, но вече не му стига времето и за това има една лична инициатива за компанията – блог, където да споделяме опит.

Какви са хобитата му?

Зимни спортове (сноуборд), Коли, книги, технологии (не само свързани с разработване).

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Обича хубавата музика, тази която му пасва на настроението в момента. Не робува на жанрове и прочие. Слуша всичко от сръбско до хеви метъл, като минава през опера и класическа музика.

Интересува ли се от гейминг?

Да, но не е запален gamer – FIFA-та с приятели е голямо удоволствие.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android, защото върши идеална работа за неговите нужди на разумна цена.

Какъв е стилът му?

По-скоро casual. Човек трябва да се облича удобно и подходящо, според повода и обстановката.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Когато пишеш първите си редове код, имаш предпочитания към езици. След това разбираш, че езикът е просто синтаксис и няколко конкретни “магарии“ на самия език, с които трябва да свикнеш. Той се чувства най-комфортно, когато работи със C# или JavaScript, въпреки че понякога му се налага да пише и на други езици.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Участва в един доста интересен проект и маркетинг директорът на въпросния клиент беше доста зает човек. Поради тази причина, той участваше доста рядко в срещите, но за сметка на това винаги имаше „силни попадения“. Проектът беше нов уеб сайт за голям футболен отбор. След като вече бяхме успели да го пуснем и феновете да му се радват, имаше един период, в който сайтът беше Live, но все още имаше бъгове, които да оправяме. На една от status report срещите ни участваше и въпросният човек, който му зададе следния въпрос: „Не мога да разбера как има проблеми с този сайт, аз като си взема нова кола си я карам 3 години и нямам никакви проблеми. Този сайт го пуснахме преди месец, а вече има проблеми…“. Митака така и не успя да го убеди, че автомобилостроенето не е точно като Agile Software Development, но беше една доста интересна ситуация, която се запечата доста ярко в паметта му.

Тагове: , , , , , , , ,