25 април, 2024

Може би сте чули за новооткритите пропуски в сигурността, засягащи почти всеки чип на Intel от 2011 г. насам. Ето че дойде време големите имена в ИТ сектора да се намесят. В играта влизат Apple, Google, Amazon, Microsoft и Mozilla, които съдействат с пачове за защита срещу ZombieLoad.

ZombieLoad представлява MDS уязвимост т.е. “микроархитектурно извличане на данни”. Големите ИТ компании се отзоваха с почти мигновено решение на проблема. От Apple обявиха, че поправят всяка система, работеща с macOS Mojave 10.14.5., което означава, че са защитени Mac и MacBook устройствата (оказва се, че притежателите на iPhone, iPad и Apple Watch са изкарали късмет).

От Google пък побързаха да поправят Android и да актуализират Chrome. Ще се наложи да се защитят допълнително и устройствата, които са само на Intel. От Firefox увериха, че в предстоящия нов Firefox (67) на потребителите ще бъде гарантиран нужния ъпдейт.

Пачове за операционната система и облака пуснаха и от Microsoft. Много от актуализациите на микрокодовете са достъпни и чрез Windows Update, но те също са достъпни и на сайта. Актуализирана е и облачната услуга на Amazon Web Services с цел предотвратяване на потенциални атаки.

Тагове: , , , , , , , ,