25 април, 2024

Илия и Виктор са гласовете на популярния технологичен подкаст “Транзѝстор”. Те са прекрасно дуо и когато става въпрос за гийк теми ще получите най-искрените коментари от тях. Разберете кой от тях предпочита Android и кой не изневерява на iOS, както и кое за тях е най-слабото тех събитие на годината!

Представете се на нашите читатели!

Илия: Често се описвам като Captain Obvious в интернет, защото като цяло наблюдавам света и после разказвам на другите за него, което не винаги носи на хората нова информация. Иначе съм бивш технологичен журналист и природно любопитен човек, затова постоянно се интересувам от нови неща. Напоследък слушам турска инди музика, част съм от актьорска школа, пробвам да гледам хорър филми и се готвя за първите си полумаратони и триатлон.

Виктор: Family Guy, като дори имам известни прилики с героя, но кучето у нас не пие алкохол и не говори. 😀 Когато става въпрос за работа, често се представям като технологичен журналист, защото е по-лесно, но по-скоро съм технологичен фен. В момента усилено работя по нов сайт, за който “вярваме, че ще е различен” (всички така казват, но ние може пък и да успеем?), опитвам се да вляза в некръгла форма и да се науча да играя Apex: Legends.

Помните ли първата си среща с технологиите и как се запалихте по тях?

Илия: Едва ли е първата, но няма да забравя срещата си с някаква ранна версия на софтуер за текстообработка, вероятно Word, която позволяваше да натискам копчета и буквите от тях да излизат на екрана. После можех да си оцветявам буквите и всяка да е в различен цвят и размер, което ми се струваше страшно невероятно. Мисля че съм бил на не повече от 4-5 години. Иначе интересът ми е наследен от дядо ми, който имаше компютри откакто се помня, купуваше издания като вестник “Компютри” и списание PC World, от които заедно четяхме за най-новите видеокарти, софтуери и т.н. Като тийнейджър, благодарение на него, имах възможност да чупя и поправям компютрите, както вкъщи, така и в една малка компютърна зала, която имахме на село. В гимназията пробвах да уча да бъда програмист, но никак не ми се хареса, затова реших да стана журналист и да разказвам истории на хората, като по-късно се оказа, че историите за технологии са нещо супер интересно и все по-важно.

Виктор: Трудно мога да определя точен момент, но историята съвпада с много други. Едни от първите ми спомени са за телевизионна игра Terminator, която, за огромно мое съжаление не оцеля много дълго. Когато бях в училище, за първи път отидох на гости при приятел, който притежаваше компютър. Последва положителен шок, защото това нещо беше страхотно! Бях някъде на 14 години, когато получих собствена машина и честно казано много пъти я разглабях и сглабях, но не ме впечатляваше толкова хардуерът, колкото това, което можеше да извади на екрана. Гледната точка на потребителя и това, което той създава с хардуера, е най-вълнуващата част от технологиите.

Как дойде идеята за Транзистор и какъв е интересът към подкаста?

Илия: Някъде около 2011 правех предаване за музика в студентското радио “Реакция”, което тогава качвах в платформата Mixcloud, но нямах идеята то да е подкаст в смисъла, в който днес е “Транзѝстор”. Някъде в този период и за първи път попаднах на “истински” подкасти, но всички те бяха на сериозни теми и относително скучни и трудни за слушане. По-късно, вече с Виктор бяхме колеги в HiComm, дойде бумът на подкастите в САЩ със Serial и тогава ми се загнезди идеята да направим подкаст за технологии, като с Виктор сме го обсъждали неведнъж. За съжаление и двамата нямахме никакво време за това, нито каквато и да е идея как да се реализира такъв проект, отвъд елементарното записване на гласовете ни. Затова и няколко години си висеше във въздуха, докато миналата година не напуснах HiComm, което ми освободи доста време. В това време пък Владо и Еленко, началниците на “Говори ѝнтернет”, обмисляли да ми предложат да правим подкаст за технологии, докато аз обмислях да им предложа същото, после говорих и с Виктор, който нямаше нужда от много навиване и така започна всичко.
Днес подкастът се слуша от около 500 души седмично, като имаме около 30 записани и публикувани епизода.

Виктор: Стана така, както описа Илия. : ) За мен форматът беше безкрайно интересен от гледната точка на слушател, но в същото време непознат от позицията на създател. Тази комбинация правеше идеята за подкаст меко казано вълнуваща. Когато в един приятен обяд Илия ми разказа, че имаме възможност да започнем такова приключение, нямаше място за замисляне.

Какъв софтуер и оборудване използвате за подкаста?

Илия: Имаме две постановки на запис. Едната е да сме двамата заедно, където използваме рекордер Zoom H6 и микрофони Røde. В другата постановка всеки си е у дома и записваме онлайн чрез платформата Trycast с микрофони Superlux E205U. След като си направим записите, файловете отиват към нашият аудио монтажист Антон Велев, който извършва своята магия, за да звучим накрая невероятно добре.

Виктор: Само ще добавя, че ако имате възможност да записвате на живо (хората в една стая), изберете този вариант. О, и огромно благодаря на Антон за страхотния звук. Има много интересни подкасти, които не звучат достатъчно добре и това може да отблъсне слушателите. Когато възприемаме информацията само чрез звук, той трябва да е на достатъчно добро ниво.

Слушат ли дивелъпърите подкастове? 😉

Илия: Определено, особено ако съдим по населението на чата на Говори ѝнтернет, където вече посрещаме новите хора с облози дали се занимават с ИТ или не, като по-често се занимават именно с това. Нещо повече, има много приятни подкасти за разработчици, като Force Push е българско производство и чувам позитивни мнения за него, въпреки че за мен е на прекалено високо ниво и не разбирам всичко.

Кои от “тренди” технологиите ви вълнуват и кои просто ви дразнят с целия хайп около себе си?

Илия: Аз като цяло се вълнувам от всякакви хайпове, но ако трябва да си избера любими в момента това са сгъваемите телефони и цялостното развитие на изкуствения интелект. Първото е чисто потребителско, тъй като нямам търпение да минем стъпка напред по отношение на устройствата, които използваме и най-накрая да зарежем концепцията за лаптоп, нищо че от това ни делят сигурно 10-ина години. От другата страна е технология, която ще промени света във всяко едно отношение, от работата ни, през забавленията и неща като придвижването, медицинските услуги и какво ли още не. Най-дразнещият “хайп” за мен са 4K екрани на телефони и 8K екрани на всичко друго, които намирам за напълно безсмислени и излишни, но индустрията изглежда ще ни ги натресе, дори да не искаме.

Виктор: Няма хайп, който да не си заслужава с нещо. Самият факт, че има огромна маса от хора, които се вълнуват, означава, че е напипал “болното място”. Дали ще успее, това вече е друг въпрос, въпреки че провалът е важен за следващите, които разпространяват историята на по-добрия утрешен ден. Обожавам този устрем в технологичния свят и това, че успехът прави нашия живот по-лесен, по-информиран и по-интересен. Вълнувам се от бъдещето на гейминга, смартфоните, като устройства, които са неразделна част от нас, самоуправляващите се автомобили и всяка джаджа, която ни доближава до фантастичните филми и книги (положителните), които ни караха да мечтаем, докато сме били още деца.

Как си представяте следващата голяма платформа от лидерския ранг – Facebook, Instagram, YouTube, Twitter? Какви функционалности ще има според вас?

Илия: Промяната в потребителските навици в последните години е, че хората търсят все повече частни контакти в затворени групи, отколкото досега. Дори поколението на милениълите вече не се движи от изграждането на публичен образ, толкова колкото от това да се свързва с хора, с които да изследва интересите си. При по-малките това е още по-силно и затова приложения като Snapchat успяха да са толкова силни – имаш известна публичност, но водещото са личните контакти. В този контекст следващото голямо нещо в този дух ще е сигурно и с ясни граници между личното и публичното. Също така ще дава възможност да приемаш различни идентичности, ако решиш. Това се вижда в TikTok, например, която е може би най-живата и забавна нова социална мрежа в момента.

Виктор: Абсолютно. Преди близо 15 години MySpace ни отвори към света и ни позволи да бъдем анонимни в една обширна среда, в която осъществяваме нови контакти с хора като нас. Facebook елиминира частта с анонимността, но вече се бяхме научили да споделяме. В един момент ние, като личности, или поне като личностите, които си представяме, че сме, излязохме пред света. Днес вече се давим в този океан и търсим смислената комуникация. Място, в което можем да бъдем каквито сме. За мен е изключително интересно дали и в САЩ и Европа може да съществува приложение като WeChat, което съдържа цялото ни ежедневие в себе си (храна, покупки, игри, услуги и т.н.), но в същото време ни позволява да сме част както от големи говорилници, така и от малки, лични стаи.

Кое определяте като най-слабото тех събитие за 2018? А кое като най-силното?

Илия: Фаловете през годината бяха доста, но мисля че всичко около Facebook е стъпка под фаловете на всички останали. Етническо прочистване в Мианмар, подсилено от Facebook, десетки убийства в Индия, заради разпространение на фалшиви факти в WhatsApp, постоянни новини за изтичане и злоупотреба на данни и какво ли още не. В тази ужасна година за Facebook обаче компанията продължава да е собственик на най-използваните социални мрежи и да изкарва все повече милиарди.

В същото време не мога да кажа, че нещо блести като изключително силно събитие напоследък и може би това е сравнително хубаво. Причината е, че това е признак, че сме в период на зрялост за познатото и изключително ранно развитие за новите неща.

Виктор: Всичко, което се случи около Facebook е меко казано провал. И то ужасен. Ако говорим за положително, единствено успехите на SpaceX изпъкват през изминалата година.

Android или iOS? Защо?

Илия: iOS, заради консистентността във всяко едно отношение, включително в досадните елементи, които ти скъсват нервите в ежедневието. Значително по-предвидима операционна система, с по-качествени приложения и цялостно по-добре развита екосистема.

Виктор: Android. Всичко започна с идеята за свобода в софтуерен и хардуерен аспект. Тя донесе много проблеми и откровено ужасяващи неща, диктувани от странните разбирания на някои производители, но в своята сърцевина изборът остана все така важен елемент. Днес Android е далеч от лъкатушещо си минало и освен че имам достъп до качествен хардуер, имам и удобна и все по-добре балансирана операционна система.

А с какъв телефон сте? Защо точно този модел?

Илия: В единия джоб съм с iPhone XS Max, в другия в момента е Huawei P30 Pro. Използвам iPhone от 5-6 години и това продължава да е най-добрият и удобен телефон за мен, до голяма степен, защото съм дълбоко в екосистемата на Apple. Като хардуер има достатъчно добра и консистентна камера, екранът му е супер, работи бързо и безпроблемно, дори на фона на новите Android флагмани, батерията му ми стига за всеки ден, понякога и за два. Като цяло комфортът от Apple и iOS продължава да има повече тежест за мен, отколкото несъвършенствата, които има този телефон, а именно изоставаща камера и по-тромав и неудобен дизайн.

В другия джоб пък имам един доста удобен, чисто физически, смартфон с най-добрата камера на пазара, който обаче има изключително досаден софтуер, на който реално нямам 100% доверие. Причината е, че Huawei все още търси собствения си дух и продължава да копира iOS по един по-скоро лош начин, а там където проявява характер резултатите са неубедителни и ежедневието просто е излишно усложнено. Камерата обаче е изумителна, екранът е супер, батерията няма еквивалент на пазара и не на последно място покритието на този телефон е изумително.

Виктор: През последните повече от шест месеца използвам Huawei Mate 20 Pro. Напълно съгласен с това, което казва Илия за софтуера – в моето ежедневие се справям с това, като разчитам на преки пътища за най-използваните от мен приложения и на универсалната търсачка в телефона, която е супер. Когато обаче говорим за камера, батерия и скорост на зареждане, този телефон има малко конкуренти на пазара, което предопредели избора ми.

Ще издадете ли какво се случва на Beercast?

Илия: Реално няма кой знае какво за издаване, защото просто се събираме, за да изпием по някое питие и да си говорим с приятелите на мрежата Говори ѝнтернет.

Виктор: Най-вече изключително приятни разговори на всевъзможни теми с интересни хора!

Какво ново да очакваме от Транзѝстор?

Илия: Планираме нов тип специални епизоди, в които ще си говорим с различни хора и това как технологиите се отразяват на техния живот и занимания. Поне това е първоначалният план, в него се включват и интервюта, чрез които да обясним някои концепции, които сякаш объркват повечето хора, като например разликата между роуминг и международни разговори. В други новини, скоро ще имаме присъствие в Instagram.
Виктор: Мисля, че Instagram ще е по-трудната част. : )

Благодарим ви!
Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , ,