20 април, 2024

Завеждаме ви във Вилнюс, Литва, където ежемесечно се организират срещите на местната Java технологична общност. Двама от организаторите на групата – Алексей и Вайдас, разказаха за активността на юзър групите в страната им.

Какви хора обединява литовската Java технологична общност “Vilnius JUG”?

Алексей: Идеята за организиране на литовска Java User Group във Вилнюс се роди през есента на 2011 г., по време на белгийската Devoxx конференция. Малко по-късно, първият ни мийтъп се проведе през март 2012 г. С помощта на групата ние се целим да привличаме различни хора, като също така се стараем да имаме разнообразна общност. Основателите на идеята са четирима – Вайдас Пилкаускас, Каспарас Рудокас, Миндаугас Жакшаускас и аз – Алексей Шипулиа

Наистина ли Java обединява хората?

Алексей: Да! На хората им харесва да взимат участие в срещите ни и оценяват неформалните дискусии преди и след събиранията ни.

С колко се увеличихте през последните години?

Алексей: Преди 7 години, по време на първия ни мийтъп, бяхме само 15 участници в групата. Сега имаме една силна общност от над 1000 Java и JVM ентусиасти!

Стараем се да се срещаме веднъж месечно, всяка втора сряда, но много зависи от това с какви лектори разполагаме. На всяка среща имаме около 100-200 души като съотношението мъже:жени, можем да кажем, че е приблизително 80:20.

Вайдас: Веднъж организирахме събитие за Деня на жената и смея да твърдя, че имахме над 50% женска аудитория. Но като цяло половото съотношение е проблем, който е доста сложен за разрешаване. И този проблем не се отнася само за публиката на мийтъпите, но и за лекторите доброволци, които са склонни да презентират.

Хората в Литва активни ли са в участието си в технологични общности?

Алексей: Бих казал, че да. Забелязахме, че стартът ни през 2012 г. проворика създаването на други общности във Вилнюс и в друг голям град, Каунас. Заедно с други лидери на технологични общности се съгласихме да събираме информацията за предстоящите ни срещи на едно място. Имаме си проста страничка, която представлява публичен календар за технологичните ни срещи в Литва.

Какво е новото при вас?

Вайдас: Имаме няколко страхотни компании, които работят с последните технологии във Вилнюс. Беше страхотно, че първата ни среща за тази година бе посветена на GraaLVM, една супер готина технология.

А коя беше най-посещаваната ви среща?

Алексей: Две от най-популярните ни срещи се случиха преди няколко години, когато поканихме Венкат Субраманиам и Юрген Ойлер.*

*(Редакция на DevStyleR: *Венкат Субраманиам е популярен в технологичните среди не само със своите участия като лектор на конференции за разработка на софтуер, но и с компанията си за трейнинг, консултация и други обучения “Agile Developer”. Юрген Ойлер е съосновател на Spring Framework с богат опит като софтуерен архитект. Той е посещавал България като лектор на мащабните технологичните конференции Java2Days и CodeMonsters.)  

Организирате ли събития или инициативи от друг характер?

Алексей: Към този момент организираме само мийтъпи.Вайдас: Всеки един от нас индивидуално участва и в други мийтъпи и конференции. Аз, например, тази година съм един от организаторите на международната конференция “You Gotta Love Frontend”.

Как поддържате JUG-a финансово независим и безплатен?

Алексей: Нашите събития са абсолютно безплатни. През първата година на нашето съществуване работихме със спонсорите единствено на принципа бартер. След това създадохме съвсем формални и точни, ясни възможности за спонсорство. Регистрирахме се като легална единица и представихме нашите пакети за спонсорство.

JUG-ът във Вилнюс е официално регистриран като Java общност, поддържаме взаимоотношения и с другите общности в Балтийските държави.

Вайдас: Трудно е да преценим дали оказваме влияние върху стартъп общността, но определено сме един добър форум за различни хора и компании, чрез който те да споделят и да учат един от друг. Хубаво е да виждаме как все повече компании осъзнават важността от това да бъдат част от общността.

Планирате ли да посетите България скоро?

Вайдас: Мисля, че една добра причина е достатъчна, за да посетим държавата ви! Можете да ни откриете във Фейсбук и Twitter (@vilniusjug) и да ни пишете, в момента си търсим лектори и смятаме, че това е нашата добра причина да посетите града ни Вилнюс.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,