20 април, 2024

Владимир Маринов е бивш професионален играч по World of Warcraft и работи в немската гейминг компания Roccat. Той е един от администраторите на Facebook групата за WoW в България и сподели интересни истории за електронния спорт и развитието на общността.

Какво представлява общността на World of Warcraft в България? Сам ли си администрираш и организираш групата?

Групата обединява хората, които играят WoW. От 5-6 години съществува и там коментираме всичко ново около играта, кой какво си е взел в играта или пък търсят някого да играят заедно. Някои, дори станаха гаджета в групата. Организаторите сме около 5-6 човека и си помагаме ежедневно, защото сам човек не може да води толкова голяма общност с над 10 000 човека.

Включват ли се програмисти в общността? Какви са хората по професия в групата?

Има много програмисти. Има хора, които не подозираме, че играят. Много известни пиар специалисти, професионални спортисти, национали на България и публични личности. Някои от тях са Владо Николов и Фънки. С Владо Николов сме в една гилдия, а хората, които гледат Фънки по телевизията, сигурно са го виждали с потник на For the Horde.

Как се поддържа съществуването на такава общност? Финансира ли се по някакъв начин?

Групата не се финансира и е напълно любителска. Поддържането е трудно, ако бях сам, със сигурност нямаше да мога да се справя. С колегите сме направили екип, който да добавя хора и да изтрива постове. Ако оставим всичко на самотек, нещата няма да са розови.

Какво ще разкажеш за опита си като професионален играч? На какви турнири си ходил?

Това беше доста отдавна. За съжаление, не бях професионален играч дълго време. Само 1-2 години съм бил. Тогава беше нещо голямо да има някакъв турнир, организиран от Blizzard или Лигата по електронни спортове. Тези събития са много скандални, както ние обичаме да казваме. Само един български отбор беше ходил на европейско първенство и бях доста развълнуван, защото трябваше да ходим и ние.

Как се подготвя един електронен спортист?

С много игра и много гледане, защото тренировките са си тренировки. Да имаш навика да реагираш бързо е важно качество, за да си една крачка пред противника. Също така е важно да гледаш много игрите, които практикуваш. Играеш 2-3 или 5 часа, а след това 1-2 гледаш и анализираш какво са направили другите и защо са го направили. Това важи за всички игри – WoW, LoL, CS, DOTA и т.н.

 

Какви са иновациите в World of Warcraft? Какво е твоето мнение за новостите?

Аз не играя толкова много през последните 5 месеци. Понякога се губи чарът, защото има прекалено много нови неща. Не може да се хареса на всеки. В един момент играеш, след това не знаеш какво да правиш. Получава се едно усещане, че се цикли на едно и също място.

Как желаещите могат да се включат в групата и какво ще намерят там?

Желаещите могат да се включат в групата като влязат във Facebook. Имаме си група за официалните сървъри, а втората група е общи дискусии, където дори се дискутират пиратски сървъри и всичко останало, което няма място в първата.

Тагове: , , , , , , , , , ,