19 април, 2024

Любомир Ботушаров е създател на популярния сайт за планинско колоездене MTB-BG. В следващото интервю ще научите какво е било първото му колело, кои са любимите му планински маршрути, както и най-актуалните технологични трендове в колоезденето.

Любомир, с какво се занимавате и кога стартирахте сайта за планинско колоездене MTB-BG?

Казвам се Любомир Ботушаров, създател и собственик на уебсайта за планинско колоездене MTB-BG.com, а също и основен автор на повечето материали в него.

Занимавам се… с MTB-BG.com, а напоследък и с други неща покрай него – обучения по планинско колоездене например. Иначе по образование съм юрист, но така и не се реализирах с тази професия – може би за добро, като гледам какво е дереджето в държавата и правораздавателната система.

Идеята за MTB-BG.com дойде преди 18 години, когато още бях студент. От една страна, още от дете обичах да пиша, а от друга, вече бях супер запален по планинското колоездене и мечтаех да направя списание, посветено на него. В този смисъл уебсайтът трябваше да е нещо като „проучване на пазара“, за да знам кога тази тематика ще има достатъчно последователи, за да има смисъл от инвестиция в списание. Само че интернет се оказа по-удобната среда и до издание на хартия така и не се стигна.

Кога се запалихте по колоезденето?

Колело карам още от дете, но по планинското колоездене се запалих малко преди да завърша училище, през 1996 г. Тогава в България планинските велосипеди бяха рядкост и правеха впечатление, така че младежкият ми ум бързо бе завладян от идеята за подобно занимание. Помогна и това, че от деца с брат ми прекарвахме летата „на село“, така че там бяхме свикнали да караме по черни пътища и ни харесваше. Започнах да спестявам от ученическата стипендия, като обръщах всеки лев във валута (долари), защото тогава голямата криза с хиперинфлацията вече беше факт. В крайна сметка успях да си купя първия планински велосипед цяла година, след като се бях запалил по това, т.е. през 1997 г., с финансова помощ и от родителите ми, разбира се.

Какъв беше първият Ви велосипед?

Първият ми маунтин байк беше Bianchi XC Snake  – струваше около 200 долара и (може би случайно, защото тогава не разбирах много) се оказа много удобен за моя ръст. Беше изцяло твърд велосипед, без окачване. Карах го няколко години, като постепенно го надграждах с някои по-хубави компоненти – първо спирачки, после и амортисьорна вилка. Пазя си рамката и до днес – човек не бива да забравя откъде е тръгнал.

А последният?

В момента карам основно тестови велосипеди, т.е. различни производители и вносители обикновено предоставят някой байк за проба, аз го карам 2-3 месеца и после пиша подробна статия за него с преки впечатления.

Какъв е интересът на специалистите от ИТ сектора към планинското колоездене?

Интересът е доста сериозен, поне доколкото мога да съдя от моите приятели и познати планински колоездачи. Сред тях има доста ИТ специалисти, което е лесно обяснимо – според мен има няколко причини такива хора да бъдат сериозна част от това хоби/спорт. Те са интелигентни, отворени са да пробват разни интересни неща и имат нужда от подобно разтоварване с движение сред природата. Не бива да се пренебрегва и това, че планинското колоездене изисква известни разходи – не винаги много големи, но ако човек иска да има топ велосипед и екипировка, тогава става доста скъпо. В този смисъл за IT специалистите, заради доброто ниво на заплащане, такова занимание е по-лесно достъпно, или по-точно е достъпно с по-добър старт от гледна точка на оборудване.

Какви видове състезания по колоездене има? Кои са най-готините състезания у нас?

Основните дисциплини в планинското колоездене са няколко, най-популярни в България са крос-кънтри (cross-country, ХС), при това в няколко варианта, спускане (downhill, DH) и ендуро. Състезанията в България вече са страшно много, от април до октомври има състезание почти всеки уикенд, в някои и по повече от едно.

Не мога да кажа генерално, че някои са по-готини от други – всеки човек си има свои фаворити. Аз лично обичам да карам най-много ендуро, така че любими са ми ендуро състезанията, но също така и някои други като „24-часовия маратон по планинско колоездене“, организиран от велоклуб „Крива спица“.

Ако някой иска да посети МТБ състезание и да погледа (а защо не и да участва), най-добре е да провери кога и къде има някое близко и удобно за него. Освен състезания има и много готини несъстезателни събития. Даже аз повече участвам в такива, защото атмосферата е по-лежерна, няма бързане и напрежение.

В MTB-BG.com  има специална секция с маршрути за планинско колоездене. Кой е Вашият най-любим маршрут у нас?

Ако имах такъв, тази секция вероятно щеше да е излишна. 😉 Твърде много са хубавите места за каране в България! Даже да се опитам да говоря само за любими пътеки, не мога да ги огранича дори до десет, твърде много са.

През лятото най-много обичам да карам по високите части на планините – Рила, Родопите, Стара планина (макар че по отношение на нея имам доста да наваксвам), а също и в байкпарковете – Пампорово и Боровец. През зимата най-често ходим в югозападната част на страната – Кресна, Сандански, Петрич, Гоце Делчев. През пролетта и есента изборът е неограничен – Витоша и изобщо планините около София, Варвара, Велинград, Сливен, Благоевград, Белоградчик, Велико Търново са малка част от местата, където има много хубави пътеки и стават все по-популярни като дестинации!

Имам много любими места за каране, много любими маршрути, но още повече обичам да откривам нови и да ги описвам. Удовлетворяващо е, когато разбера впоследствие, че някой е пробвал мой маршрут и е останал доволен от карането.

Какви технологии се използват в този спорт? Кои са последните модели велосипеди и техните фийчъри?

Ако трябва да съм максимално честен, някои „технологии“ са продиктувани повече от маркетинг, отколкото от функцията. Като цяло МТБ индустрията, както и много други хоби индустрии, следва един път на постоянни иновации и нововъведения, което не е лошо по принцип, но понеже цикълът на обновление е много кратък (обикновено 3-4 години), а обемите на продажбите не са грандиозни, тези нововъведения повишават доста цените на продуктите.

В момента на мода е карбонът – композитен материал на базата на въглеродните нишки. Не само рамките, но и много други компоненти се изработват от него. Основното му предимство е ниското тегло, комбинирано с голяма здравина. Основният недостатък е, че производството на такива продукти предполага много ръчен труд, което оскъпява значително продукцията.

Доста актуални и интересни са технологии като електрическо превключване на скоростите, даже вече има и дистанционно такова, без кабели. Наред с това, в последните години масово се наложиха за всички видове каране скоростни системи с един венец отпред, което опростява нещата за каращия.

Най-голям бум на пазарите в Западна Европа и САЩ се наблюдава при електрическите маунтин байкове. При тях карането нагоре е подпомогнато от електромотор. За съжаление този тип велосипеди са много скъпи и затова в България навлизат значително по-бавно, но ако ме питате за тенденции, в световен мащаб тази е една от основните.

Това са само няколко примера – както казах, в планинското колоездене новостите днес след 3-4 години вече може да са технологии от предишно поколение…

А какъв е трендът в екипировката? Защо тя е важна за всеки любител на планинското колоездене?

Екипировката е важна на първо място затова, защото става дума за активност в планината. А с планината шега не бива!

Като цяло екипировката следва тенденции, които са характерни и за други активности на открито – леки, високотехнологични материи, удобна за съответното занимание кройка, атрактивен дизайн и т.н.  Има доста интересни технологии при защитната екипировка (каски, наколенки, налакътници и брони за цялата горна част на тялото), при аксесоарите, при обувките.

Как технологиите помагат за подобряване на представянето в този спорт?

В последните години неизбежно се наблюдава едно „цифровизиране“ и „онлайн социализиране“ в планинското колоездене. Хората разполагат с все повече „джаджи“, чрез които могат да споделят преживяването си със свои приятели или с целия свят. Типичен пример са екстремните камери и видеоклиповете от тях – повечето вече се свързват директно с телефона и чрез приложение можете да публикувате видеото на момента.

Много от технологиите, за които вече споменах (например електрическите скорости или е-байк технологиите) също се свързват директно с приложения в телефона и чрез тях можете да правите различни настройки или да получавате и споделяте данни.

Популярно приложение със спортна насоченост е Strava – чрез него всеки може, карайки по определени сегменти (пътеки или маршрути), да се състезава виртуално с други колоездачи, т.е. да сравнява времената си с техните.

Модерните мобилни устройства се ползват и за навигация, за информация и за какво ли още не. На практика много от събитията вече се отразяват основно в социалните мрежи чрез десетки снимки и коментари от участници и публика – тази среда за общуване е много по-бърза, отколкото традиционните медии.

Коя е първата стъпка, която трябва да направи всеки при избор на нов велосипед? Кои са основните неща, за които трябва да следим?

Не знам за първата, но може би най-умната стъпка е да потърси сред приятелите си някой, който вече има опит с планинските велосипеди и може да му даде конкретни съвети. В MTB-BG също има доста полезна информация, натрупана през годините, а освен това във форума към сайта (/forum) през годините стотици, даже хиляди хора са намирали добри съвети за покупка на велосипед.

За радост велотърговците в България също повишават своята компетентност, така че дори просто да отидете неподготвени в първия срещнат магазин, шансът да си тръгнете доволни с нов велосипед е голям. Но все пак търговците имат за цел най-вече да ви продадат някоя от своите стоки, така че предварителното проучване трябва да си направите сами, като особено важно е да прецените добре какво и как искате да карате.

Ако не сте наясно със себе си, не инвестирайте голяма сума – започнете с някакъв приличен, но достъпен велосипед, без задно окачване. Покарайте го една година, научете основните техники, вижте дали ви харесват повече спускането и адреналинът, или пък физическото натоварване и изкачванията. Едва когато знаете кой тип каране е вашият, си струва да инвестирате по-голяма сума за велосипед от висок клас.

Благодарим за полезните съвети!
Интервюто проведе Вяра Стефчева.
Снимков материал – Димитър Щуров.

Тагове: , , , , , , , , ,