19 април, 2024

Атанас Димитров е собственик и управител на геймърския клуб CoolDown. Той коментира какви са перспективите за бъдещето на е-спорта в Пловдив и какво трябва да се подобри.

Какво се случва в Пловдив с гейминга? Какви са темите?

Пловдив има невероятна общност към видео игри и комикси, анимета и т.н. Този общност само ме радва, че се развива все по-бързо. Иначе CoolDown представлява хъб за всички тези хора. Ние не се ограничаваме само до видео игри.

Цялата тази общност включва ли се практикуването на електронни спортове? Кои са известните играчи от Пловдив, които участват в турнири някъде в чужбина?

Световни играчи от Пловдив няма, като говорим за най-голямата сцена и турнирите в Германия, Франция, САЩ или Тайван. Повече световни играчи са от София, но не са кореняк софиянци. Това са момчета, които идват от други градове, защото София дава тази възможност. Другите градове не са се наложили, просто защото никой не е направил интерес да прави нещо такова. Общността е тук и я има, но не е голяма, колкото в София. Надяваме се след време да пораснем и да станем почти, колкото тях.

Кои са игрите, които се играят в момента? Какви турнири ще се организират? Какво се играе най-много в града?

Започваме с новите League of Legends, DOTA, Apex. Fortnite си е сила, но това е нещо, което се практикува повече от младите геймъри. Може би за младежите, наближаващи 30 като мен, също е интересно, но е прекалено цветно. Тя е направена да привлича младите геймърчета. World of Warcraft все още е сила.

Има ли някаква сигурност, дали е-спортът ще стане олимпийски спорт? Какво е твоето мнение за това?

Много добър въпрос! Личното ми мнение е, че много се надявам. Според мен, може би това е бъдещето. Спортовете винаги са изисквали физическа сила и невероятна подготовка, което е факт. Всички, които практикуват това, имат моите адмирации. Защото това, което са постигнали е невероятно, без значение дали са взели медал. Нека да не забравяме, че е-спортът е изисква голяма амбициозност, ментална подготовка, за да може да издържи този целия натиск. Много млади хора искат да станат шампиони, но нямат всеотдайността и жертвата, за да се получи това нещо. Нека да не забравяме, че е-спортът тепърва навлиза. Изискванията са много големи, дори са брутални. Върху раменете на някое младо момче или момиче ще е много.

Как да се подготви някой, за да бъде олимпийски спортист по електронен спорт?

Бих искал да имам правилните отговори, но това само някой про геймър може да ги даде. Аз само мога да гадая. Според мен трябва да се има менталната подготовката и да си готов да кажеш на родители и близки хора, че все едно си на работа. Ставаш рано сутрин, решаваш дали ще стриймваш, но си е плюс. Защото ти си фокусиран, но стриймърите трябва да гледат и чат, трябва да водят разговора и това си е доста разсейващо. Това може да те научи на дисциплина. Това ще се получи, ако игнорираш всичко останало и да се фокусираш отново върху играта. Про геймърите правя точно това.

Пример е последният турнир на League of Legends, който беше в Германия и хиляди хора крещят към теб. Трябва да си концентриран, да можеш да комуникираш с отбора си и да изпълняваш команди. Това е голям проблем на младите, където не са особено добри. Нямаш ли дисциплина – няма как да стане!

Как се справяш с дисциплината и концентрацията? Какви игри играеш?

Искам да кажа, че се справям добре, но това може да се каже от хората отстрани мен. Човек за себе си може да казва само хубави работи. Но колко са истини само той си знае. Дисциплината и фокусът са ми добри. Все още намирам време за игри като WoW. Все още ми е в кръвта. Пробвах няколко пъти Apex Legends, която ми хареса. Най-добрата игра през последната година е God of War.

Смяташ ли, че програмистите са добри геймъри?

Да! Това мога да го кажа от първа ръка. Преди да отворя бара бях в IT сферата. Работех за SiteGround и много хора от познатите ми са всъщност техници и дивелъпъри. Това е гигантски плюс. Хората, които са свикнали да дебъгват програми и да се занимават с код, това е нещо, което може да изнерви много един човек, особено когато си търси бъг. Това учи на дисциплина и е много голям плюс. Да си спокоен, правейки го.

Какви са най-добрите спецификации за компютри? Понеже бизнес планът на гейминг клубовете се адаптира спрямо новите игри и мощността, как ви засяга това и на какво време?

Неизбежно е! Когато имаш такъв клуб, трябва да е пределно ясно, че ще е постоянно рефинансиране. Няма да е на всеки няколко месеца или може би година. Поне на две години. Картата на 1060GTX на Nvidia е невероятна, но тя е за 1080p гейминг. Тя е нещо страхотно, но е с лимит. Ако искаш нагоре, гледаш към по-скъпите карти. Самите дивелъпъри на видео игри казва, че трябва да е готино, но обаче това нещо изисква захранване. Иска мощна видео карта и процесор, който да го издържа. Така че хората, които диктуват хардуера в една машина са самите дивелъпъри на видео игри. Като собственик на гейминг клуб е неизбежно хардуерът да се сменя, тъй като винаги искаш да си в играта, а клиентът иска да види нещо яко. Лесното ще е 3 години да си кажем това ще е най-мощното и 3 години да няма хора, които да разработват игри. Всичко това е един процес на развитие, а когато има развитие, естествено е да има промени.

Тагове: , , , , , , , , ,