20 април, 2024

Радостин Славов развива свой стартъп и работи като фрийлансър. Според него работната седмица и уикендите са мит. Всеки ден може бъде работен и всеки да бъде почивен.

Как започва работният ти ден?

Събуждам се около 10ч. и не ползвам аларма. Първата ми работа е да си направя кафе и да запаля цигара. После закусвам овесени ядки с прясно или кисело мляко. До около 11-12ч. се мотая из Facebook и Youtube, след което започвам работа. #търтейLife

С какви проекти се занимаваш?

С Web проекти. Основно пиша Back-End и API-та, но не винаги. До скоро работех по Blockchain проект. Понякога се случва да пипам и Front-End, но гледам да го избягвам. Често казвам на клиентите си, че не си заслужава да ми плащат да го правя :D. Сега също работя и по мой стартъп – Pickafood.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Бюрото ми е пълна кочина! Има пръснати тетрадки и листи, в които си пиша разни неща. Обикновено предпочитам, когато мисля над това как да направя нещо, да си го разпиша на лист хартия първо, после да го „дигитализирам“. Код на хартия не пиша, не съм придобил такива навици от БГ университетите. Чашата ми за кафе с вълк винаги е на бюрото ми. Много харесвам вълка като животно. За мен той символизира интелект, лоялност към семейството и принадлежност към обществена група, дали е приятелски или др., където се действа като едно цяло за постигане на обща цел.

 

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Python/Django и Javascript/NodeJS. Научих ги от онлайн курсове. Доста научих благодарение на колеги, с които съм работил. И разбира се – StackOverFlow.

Какво четеш за разпускане?

Чета обикновено с цел и рядко за разпускане. Когато искам да разпусна, прибягвам към гледане на филми и сериали. Сега съм на вълна “The Big Bang Theory”. Гледам сериали, ако няма предложения за излизане. А предпочитаното средство за алкохолизиране – всеки който ме познава, знае – е водката.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Ровя из нета и търся хора, които са срещали същите проблеми като моите. StackOverFlow и GitHub. Също така, когато забия влизам в банята за бърз душ. Често докато се къпя ми идва на ум решението на проблема ми.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Работя от вкъщи. Няма кой да ми пречи, освен китаристът, който живее над нас и често ми изнася концерти не по мое желание. #puns

Имаш ли интерес към даден спорт?

Имам интерес към спорта като цяло. Тренирал съм разнообразни неща. Миналото лято за кратко тренирах ръгби, преди това съм тренирал бойни спортове, ходил съм по маратони на къси дистанции, като най-дългата, която съм бягал до сега е 23км. В момента ходя на фитнес, ако това се счита за спорт.

 

 

Какви са твоите хобита?

Обичам да спортувам. Мотори, мотори, мотори и пътешествия с мотори и… мотори! Преди свирех на китара, но от доста време не съм се захващал да го правя сериозно. Програмиране (#когатоПревърнешХобитоВПрофесия) и предприемачество (#когатоСеОпитвашДаПревърнешХобитоВПрофесия) са хобитата ми в момента.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Ако трябва да назова някой – DevStyleR ;).

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам от време на време. Важни са, защото може да чуеш за последните тенденции в сферата и да зададеш въпросите си на хора, които реално работят с тях. Също нетуъркингът е нещо важно, пък и доста приятно. Запознанството с нови хора помага в това да обогатиш и подобриш начина си на мислене.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

Когато ми е кеф. Стига да имам желание и да не съм твърде уморен. Въпреки че понякога тесните срокове не позволяват тази свобода.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Не вярвам в работната седмица и уикендите. Всеки ден може да е работен и всеки ден може да е почивен. Въпреки че за съжаление понякога се налага да съобразявам с тази социална норма.

Тагове: , , , , , , , ,