25 април, 2024

Моника Димитрова е Ruby Developer във Funding Circle Team на Questers. Смята, че предаването на знания и доброволчеството са много обогатяващи и така я откриваме и като участник в общността Rails Girls. Освен това, тя е фен на zero waste начина на живот и работи на своето DIY standing бюро.

Какви средства за разработка използваш?

Занимавайки се основно с писане на код, най-важният инструмент за мен е текстовият редактор – моят избор е Vim. Настроила съм го според нуждите си и от време на време успявам да го “счупя”, опитвайки се да добавя нови благинки. Изборът на текстов редактор е тема на разпалени дискусии сред повечето (Ruby) програмисти, затова няма да задълбавам по темата. Другото важно за мен е терминалът с tmux, в който run-вам текстовия редактор, Rails сървъра и конзолата, както и разни сесии. Работя на MacOS, а извън работа използвам предимно Linux Mint и отворен софтуер.

Разкажи ни малко повече за Funding Circle team.

Funding Circle e fintech компания, предоставяща peer-to-peer кредитиране на малки и средни бизнеси директно от инвеститори – частни лица, институционни инвеститори и правителства. Мисията на Funding Circle е да даде по-добри условия от съществуващите финансови системи, тъй като малките и средни бизнеси са важни за икономиката и създаването на нови работни места. Както и подсказва терминът fintech, освен финанси голямо място заемат и технологиите. Програмните езици, които се използват, са Ruby, Clojure, Python, JavaScript и други. Други технологии и услуги, които ползваме, са Docker, Jenkins, CircleCI, Mesos, AWS, Salesforce, Jira, Git, Apache Kafka и много други. Ревютата на код са нещо задължително в практиката, а pair programming-ът е добър начин за справянето с проблеми и обмяната на опит. Funding Circle има доста open source проекти в Github и е познато име в Clojure средите.

Ти сподели с нас, че освен на Ruby, кодиш на Python и Clojure. Как се запали по тези езици и на какво ниво са познанията ти за тях?

Докато учех във ФМИ на СУ посещавах изборните курсове по Ruby, Python и Clojure. Това бяха едни от най-полезните курсове за мен и силно ги препоръчвам на всеки студент. Ruby беше любов от пръв поглед. Python също ми допадна поради елегантния си синтаксис и отскоро го използвам и на работа. Clojure ми хареса, защото се доближаваше до нещата, които учихме по функционално програмиране, но беше и доста по-практически насочен. Тъй като познанията ми по Clojure не са много задълбочени, в момента си го припомням, защото на работа ни предстои проект с него.

Какво може да прави един истински Ruby PRO?

Както и при други езици, Senior нивото се достига основно със задълбочен опит в дадената технология и не може да се ограничи във времеви рамки. За един (Ruby) програмист е важно да е работил по различни проекти и да може самостоятелно да взима решения, да се ориентира лесно в кода и да следва добри практики в писането му. Познанията за други технологии са плюс, защото дори и да не се използват в даден проект, те развиват мисленето и уменията. Никое знание не е излишно. Разбира се, нека не забравяме и комуникационните умения, както и работата в екип и желанието за помагане на по-junior колегите.

А можеш ли да ни кажеш нещо за проектът, по който работиш? От колко души е твоят екип?

Funding Circle има служители във Великобритания, САЩ, централна Европа и отскоро – Канада. Аз съм част от един от трите екипа в Questers, състоящи се от Ruby и PHP програмисти, support и DevOps. Моят екип е от 7 души и работим основно по GDPR, AWS миграции и разработка на микросървиси, свързани с оценката и идентификацията на кредитоискатели. Друг проект, по които работим отскоро, е инструмент за анализиране на банкови извлечения.

Каква е връзката ти с Rails Girls?

Инструктор съм на Rails Girls от доста време и съм участвала в повечето издания в София, както и в Бургас и Варна. Изключително много харесвам идеята и позитивната атмосфера на събитието, тъй като с другите инструктори помагаме на дами да излязат от зоната си на комфорт и да надникнат в света на уеб програмистите. Намирам предаването на знания и доброволчеството са много обогатяващи и нямам търпение за следващото издания на Rails Girls.

Пред екипа ти спомена, че имаш специално отношение към консуматорското съществуване и своя концепция за живота. Какво имаш предвид?

През изминалите няколко години се запознах с концепциите за минимализма, антиконсуматорството, zero waste и всичко си пасна твърде добре с любовта ми към природата, начинът ми на живот и желанието да живея по-екологично. Направила съм избора да нямам кола и се придвижвам с колело, пеша и градски транспорт. По всякакъв начин избягвам пластмаси за еднократна употреба, стремя се да пазарувам локално произведени храни с минимално количество опаковки, събирам боклука си разделно и бих искала да си направя компост скоро. Избягвам fast fashion и всякакви излишни покупки от различно естество.

Откъде се информираш за Tech новините?

Twitter и Reddit.

А какви спортове практикуваш?

Колкото и клиширано да звучи, спортът е много важен за хората, които прекарват по-голяма част от деня си в седнало положение. Това е причината да имам DIY standing бюро и да спортувам редовно – колоездене, ходене на планина, пилатес и плуване в различно съотношение. Физическото натоварване много добре разтоварва умората, натрупана от умствените дейности.

Какво прави в свободното си време един Ruby Developer?

Последната ми страст е отглеждането на стайни растения, като голяма част от колекцията ми се състои от сукуленти. Друго любимо занимание е аналоговата фотография, която практикувам основно сред природата и по време на пътувания. Обичам да чета, макар и напоследък по-трудно да намирам време. Любимият ми жанр е научната фантастика, в частност антиутопии, киберпънк и пътувания във времето. Гледам повече сериали, отколкото филми, като последното ми откритие е Electric Dreams – научно-фантастичен сериал, базиран на творбите на Филип Дик.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , ,