25 април, 2024

В момента всички говорят за Deepfake видеата, в които с малко работа можем да поставим желаното от нас лице на мястото на някой друг. А в комбинация и с приложение за промяна на гласа, (което вече можем да намерим и онлайн) видеото изглежда абсолютно автентично и може да заблуди дори майка ви, сериозно.

Работата, обаче е, че днес генерирането на Deepfake видео отнема часове… Технологията не е нова, но наскоро успя да достигне изключително високо ниво на реалистично усещане, което породи редица морални въпроси. Дори актьори от индустрията за възрастни започнаха да се оплакват, че лицата в техните късометражни филми са закрити от… да кажем, привлекателната Ема Уотсън.

Готиното в случая е, че си имаме достъпен алтернативен вариант – Morphin, който създава гифчета, на които лицето ни е върху популярна личност. Няколко секунди работа и вече можете да бъдете Обама, Железния човек или Канйе Уест. Приложението може да бъде свалено безплатно от Google App Store или Apple Store.

Създателят на Morphin, Лоик Леду, казва: „Вярваме, че в бъдеще ще можете да бъдете главният герой в своя собствен филм. Представете си филм за супергерой, в който ВИЕ сте главният герой! Преди години това звучеше като научна фантастика – сега с AI и Computer Vision определено виждаме нашата технология да достигне и до там.”

Бизнесменът вижда размяната на лица като нещо забавно, а не като оръжие за дезинформация. “Deepfakes донесе доста негативни възприятия за Computer Vision. Но не всичко е само черно. Важно е как използвате технологията, да дадете на хората нов инструмент за самоизразяване и разказване на истории”.

Снимки: TechCrunch и Morphin

Тагове: , , , , , ,