17 април, 2024

Петър Георгиев е Senior Software Consultant в Accedia. Определя интегралните уравнения на Волтер като най-голямото предизвикателство в професионалния си път до този момент. 😀 Обича да се включва в интересни хакатони, като в момента разработва Business Intelligence решение за луксозна верига хотели.

Име и позиция, кратко представяне

Казвам се Петър Георгиев и съм Senior Software Consultant в Accedia. Занимавам се с програмиране от около 9 – 10 години насам и с пиене на бира от още повече. 😀

Какви са изискванията за тази позиция?

Първото и най-важно изискване за тази позиция е техническата експертиза. В моя случай добро познаване на .NET технологичния стек. Разбира се, нужни са знания и в други области, тъй като компанията е партньор на много клиенти и ИТ специалистите често работят по различни проекти. Това означава, че не винаги ще се намираш в комфортната си технологична зона, а попаднеш ли извън нея, е по-добре бързо да се адаптираш и да имаш желание да учиш. Понякога се налага да работиш с технологии, които не са ти сред най-любимите, или не владееш толкова добре, но това е по-скоро плюс, тъй като бързо се учиш какво да правиш в ситуации, в които нещата не са розови за теб.😊

Друго нещо, което ти трябва, е организационни умения. В по-малки проекти, например, се налага да отговаряш за куп неща и понякога те не са пряко свързани с програмиране. Затова, управлението на времето и приоритизирането на задачите са не по-малко важни за реализирането на успешен проект.

Останалите изисквания са свързани със soft skills – презентационни, комуникационни и менторски умения, владеене на чужди езици и т.н. За един силно технически човек те могат да звучат леко безполезно, особено ако е изправен пред избор: време за разучаване на новата най-яка технология или изготвяне на презентация, но това е не по-малко важно. За нещастие на антисоциалната ми страна, работата в технологичния сектор не се извършва в балон, на хиляди километра от най-близката цивилизация. Работата по един проект в Аксидиа включва както ежедневни разговори с клиенти, така и представяне на вашия турбо як проект пред стотина човека. Колкото до менторските умения – споделянето на знания е силно изразено в нашия сектор и е умение, което се търси и цени. Аз лично помагам за развитието на нови таланти и въвеждането на нови колеги в работата. За да придобия всички тези умения, активно участвам в инициативи като IDC, както и в много външни и вътрешни хакатони. Ако никога не сте пробвали, е нещо изключително яко, и препоръчвам да се запишете при първа възможност!

Какви са отговорностите на един Senior Software Consultant?

Отговорностите, както доста неща в живота, растaт заедно с позицията. Базовите, разбира се, са свързани с разработване на качествени софтуерни решения и доставянето им на време. По-интересно става, когато ти е поверен проект или екип, и се налага да отговаряш за цялостното им представяне. Работата в екип, особено когато екипът е добър, е страхотно нещо, но за да се сработите, трябва да се полагат регулярни усилия, за да може в края на деня всички да са доволни. Може би добра мярка е доколко членовете на екипа биха искали да изпият една бира заедно или да си нарежат гумите на колите. 😊

Какви средства за разработка използваш?

Работя основно с Microsоft технологии и най-често използвам Visual Studio – инструмент, който много харесвам. Разбира се, понеже не живеем в перфектен свят ми се налага да си служа и с доста други, последният, от които е Unity – използвам го при passion проект, който разработвам в свободното си време с приятели.

Има ли tool, платформа, service, който използваш, въпреки че виждаш проблеми в него?

Дори Microsoft платформата не е перфектна, затова например използвам Linux на личния си лаптоп. Удовлетворението от това да се справиш със странностите на някоя технология и да намериш изход за хора, които още не са се сблъсквали с тях, е голямо.

С какви други позиции в екипа има връзка твоята професия?

Структурата на компанията насърчава колаборация между различните отдели. Най-често, разбира се, комуникирам с Project Management екипа. Други отдели, с които си помагаме взаимно, са Sales и Marketing – като част от процеса за печелене на нови клиенти, както и с HR при наемане на нови кадри. Всеки ден обаче работя с клиенти, били те бизнес или технически лица. Тъй като предоставяме услуги, нашата цел е не само да разработваме качествен код, а и да станем едно цяло с клиентския екип. Стараем се освен чисто технологически решения да ги съветваме за процеси, които биха увеличили ефективността на работа. За да се случи това, комуникираме с тях толкова често, колкото и с останалите членове на екипа.

Какви са предизвикателствата, които срещаш?

В среда, в която ти се налага да работиш по различни решения, сравнително най-голямото предизвикателство е процесът по навлизането в проекта. Често влизам в проекти, които са вече съществуващи и работещи от години. Това съответно изисква да се запознаеш със софтуер, който е проектиран от екип, с който имаш доста ограничен контакт, в някои случаи – никакъв. Също така, документацията често липсва или е остаряла. Това означава, че се хвърляш не просто в дълбокото, а в дълбокото, с мъртво течение, гладни акули и спасител на брега, който те пита дали самолетоносачът му ще е готов до петък. В тези случаи е много важно да се фокусираш върху една работеща архитектура, която да доставиш възможно най-бързо.

Коя е най-трудната задача, с която си се сблъсквал?

Интегралните уравнения на Волтер 😀 Не са една и две. Все пак, удовлетворението идва от решаването на трудни задачи. В личен план – това е да завърша успешно ФМИ – завърших семестриално, но още боря няколко неща, включително анализ (това за Волтер не беше шега).

Колко време отнема, за да се достигне до Senior ниво?

Различно е. Бих казал, че не е толкова до време, колкото до знания. Опитът е важен, разбира се, но не е най-решаващият фактор. Може да си в сферата от години и още да не си го достигнал. На мен лично ми отне около 3 години и половина професионален опит и близо 10 години занимаване с програмиране. Както споменах по-горе – техническите знания не са единственият критерий, особено в компания, ориентирана към услуги.

Колко души работят в твоя екип?

В сегашния ми проект работим общо 8 човека, като 3 от тях са от страна на клиента. Работил съм както в по-големи, така и в по-малки екипи, включително и сам.

Проектът, по който работиш?

В момента с екипа ми се занимаваме с разработка на Business Intelligence решение за една от най-големите и луксозни хотелски вериги. Поддържаме старото решение, което наследихме, и в момента работим по разработването на чисто нов и модерен софтуер, базиран изцяло върху cloud технологии.

Какви други умения са необходими, за да бъдеш добър професионалист на твоята позиция?

Организационните и комуникационните умения са изключително важни. С изкачването в кариерата компанията започва да разчита на вас за по-важни неща, като това да бъдете техническото лице при преговорите с потенциален клиент. Менторските умения също не са за пренебрегване, когато работите с по-неопитен колега.

На кои въпроси трябва да може да отговори всеки кандидат за твоята позиция?

Най-важният въпрос е „Боб или шкембе чорба?“. Останалото са технически неща 😀

Тагове: , , , , , , , , , , , ,