25 април, 2024

Днес Nvidia представи своя нов зашеметяващ създател на изображения – GauGAN. Софтуерът използва генеративно-състезателна мрежа (generative adversarial network – GAN) и позволява на потребителя, само с няколко клика, да скицира изображение, което е почти фотореалистично. Няколко линии могат да се превърнат в красив планински пейзаж.

GuaGAN е мултимодален. Ако двама потребители нарисуват една и съща скица с еднакви настройки, произволни числа, вградени в проекта, осигуряват различни резултати. За да може програмата да работи в реално време, GauGAN използва Tensor Processing Unit и RDX Titan GPU. С някои модификации, софтуерът ще може да се ползва на почти всички платформи, но резултатите ще отнемат само няколко секунди, за да се покажат на дисплея.

Nvidia е използвала 1 милион картинки от Flickr, за да обучи своята невронна мрежа. Компанията твърди, че програмата може да синтезира стотици хиляди обекта и техните връзки с други обекти в реалния свят. При промяна на сезона, листата ще изчезнат от дърветата или ако има дърво е поставено до езеро, дървото ще има отражение във водата.

Дори в тази кратка демонстрация е ясно, че подобен софтуер, би се харесал на много хора, от дизайнери на видео игри до архитекти и геймъри. За сега компанията няма намерение да пуска продукта за комерсиално ползване, но скоро може да обяви пробна версия.

 

Източник: TechCrunch

Тагове: , , , , , ,