19 април, 2024

Забавление или наказание? 😀 Затворници във Великобритания ще бъдат включени в специална обучителна програма по програмиране.

Първият етап от курса, разработен от CODE 4000, включва доброволци и експерти от ИТ индустрията, които запознават затворниците с радостта, която JavaScript и HTML предлагат. Това се случва преди да срещнат подсъдимите с жестокото и необичайно наказание на потапянето в света на CSS. За жалост, предложението да бъдат научени и на C#, е било отхвърлено.

Предвидено е времевият диапазон за програмата на обучение да бъде между 4 и 12 месеца, в зависимост от изискванията на записаните. Ето и всички етапи от уъркшопа:

1. Фаза на обучение, започва с преподаване на затворниците за основите на HTML, CSS и Javascript, преди да се премине към по-засукани концепции като Git, TDD, MVC, бази данни и  full stack разработка.

2. Успешно завършили етап 1 започват работа по реални проекти за външни клиенти, които ще осигурят скромно възнаграждение за възложените задачи.

3. Работа по задачи за клиентите в реалния свят, в рамките на нормален работен ден.

4. Помощ при намирането на работа като дивелъпъри след излежаване на присъдата.

Отделът за цифрови, културни, медийни и спортни дейности (DCMS) стои зад обучителния процес, който беше пуснат за изпробване за първи път в HMP Humber, „затвор от категория „C“, който се намира на източния бряг на Северна Англия. Говорител на DCMS сподели, че от 70-те нарушители, които са участвали в програмата, никой не е извършил повторно престъпление.

Разбира се, рецидивиращият аспект е от ключово значение за успеха. Програмата е разработена по модела на проекта Last Mile, инициативата стартирала в затвора San Quentin в Калифорния. Проектът е работил с 460 „студенти“ и се радва на 0% процента рецидивизъм (в сравнение с 55% в САЩ).

Говорителят на DCMS каза още: „CODE 4000 има амбициозни планове за разширяване на програмата и работи с женски затвори и институти за младежи нарушители на реда. Надявам се да проведем семинари и в тези институции до края на годината.“

 

Тагове: , , , , , ,