19 април, 2024

Голяма част от хората, които олицетворяват успешната кариера в днешно време следват един общ принцип – правилото на 5-те часа.  Самото правило е доста просто – отделяйте по един час всеки работен ден (1 час по 5 дни = 5 часа), който да прекарвате в четене, учене или практикуване на нещо, което ще ви помогне в изграждането на бъдещата ви кариера или напредването във вашата област.

Причините, поради които това правило е толкова ефективно са две. Първата е, че да работите дълго и здраво не е същото като да работите умно. Интелигентната работа включва това да отделяте един час в това да учите, вместо да работите – това ще ви помогне да се съсредоточите върху дългосрочното си самоусъвършенстване, вместо върху сегашната си натовареност. Бил Гейтс например, чете по 50 книги на година, което далеч не означава, че е директно свързан с всеки един от проектите си.

Втората причина е, че никой не може да победи експерта. Както казва в интервю предприемачът-милиардер Марк Андрюсен – “Мисля, че придобиването на умения, буквално отделянето на време в това да разбереш и научиш как се правят нещата е много недооценено. Едни от най-успешните изпълнителни директори в света са като енциклопедии относно това как се управлява компания, което е адски трудно да научиш чрез интуицията си, докато си на 20.”

Според статия в Inc. начините, по които можете да прекарвате своите 5 часа могат да се разделят в три категории:

Четете
Освен Бил Гейтс, големите поддръжници на четенето са Опра Уинфри, Барак Обама, Марк Кубан, основателят на Nike Фил Найт, милиардерът-предприемач Дейвид Рубенщайн и др.

Мислете
Това да прекарате един час в мислене може да ви се струва като загубено време, но е доказано, че времето, отделено за размисъл подобрява работата. Това е от решаващо значение за изпълнителния директор на AOL Тим Армстронг, който кара своя старши екип да прекарва четири часа седмично в мислене.

Експериментирайте
Не пускайте нещо в производство преди да сте го изпробвали. Известно е, че Бенджамин Франклин и Томас Едисън са извършвали рискови експерименти. Google и Microsoft отделят специално време за служителите си да експериментират със своите идеи.

Източник: Curiosity
Автор: Аделина Джумалиева