23 април, 2024

Утре (28.02) Пол Хъдсън ще проведе двучасов уъркшоп на тема “Swift Best Practices”, изцяло фокусиран върху архитектура. Събитието е част от срещите на #SwiftSofia. Пол отговори на няколко въпроса за предстоящата среща и сподели, че няма търпение да се запознае с всички присъстващи родни програмисти. Място и начален час на събитието – betahaus Sofia, 18:30ч.

 

Здравей, Пол! Много сме развълнувани, че ще бъдеш лектор на предстоящия #SwiftSofia meetup! Можеш ли да разкажеш за тези, които все още не те познават – какво за теб е Swift и как си представяш бъдещето му развитие?

Навлязох в Swift, когато за първи път беше представен през 2014 г., защото още тогава беше ясно, че носи със себе си фундаментална промяна в начина, по който разработваме приложения. Също така от Apple бяха сериозни в намеренията си Swift да бъде бъдещето на тяхната платформа. Това означаваше да прочета цялата документация още в първия ден от корица до корица, както и възможно най-бързо да напиша и да доставя първото си приложение. През октомври същата година успях да напиша и книга за технологията.

Swift има светло бъдеще. Преди няколко седмици стартирах програма „100 дни Swift“ и вече имаме над 2000 души, които се записаха, за да научат Swift – търсенето е по-силно от всякога.

Ако трябваше да разпределиш себе си в проценти, на колко процента би се описал като програмист/автор/лектор? Опитваш ли се да пазиш определен баланс и защо?

Прекарвам по-голямата част от времето си в писане на Swift, пробвам нови неща, “чупя” неща, поправям ги, “чупя” ги отново, опитвайки се да разбера в дълбочина как работят. От всичко това публикувам малка част от кода си – премахвам доста голяма част от нещата, която се оказва, че не е толкова интересна, полезна или по-нишова за обяснение пред публиката ми. От всичко *това* равносметката е, че прекарвам около 90% от времето си в писане на код, 9% в писане на книги и 1% като лектор на събития.

Има един твой цитат, който много ни вдъхновява – “Програмирането е изкуство. Не прекарвай цялото си време в това да остриш молива си, вместо да рисуваш”. Можеш  ли да споделиш с нас какво е твоето определение за добър програмист. Има ли нещо специално предвид откъм възприятие, поведение, вярвания или практики?

Добър програмист е този, който влага мисъл в това, което прави. Не сме просто едни маймуни програмисти, които тропат по клавиатурата и изкарват Swift – ние трябва да носим иновацията, да планираме архитектурата, да сме наясно с комерсиалните интереси – да правим всичко това по един етичен и насърчаващ начин.

Честно казано, смятам, че най-лесната част от това да си добър софтуерен разработчик е самият код. По-сложно и по-важно е да се научиш да работиш ефективно с хора, да създаваш добри решения за сложни проблеми и да бъдеш ментор на другите около теб.

Кои са твоите източници на вдъхновение при писането? Сещаш ли се за определен случай, който те насочи в тази посока?

Целият ми бизнес модел е базиран около идеята, че аз не съм една красива и неповторима снежинка. Това е, пиша книгите, които искам да чета, и разчитам на това, че някъде там има 100, 000 други хора, които учат по моя начин и искат същите книги като мен – и явно, че това работи!

Колкото до източниците на вдъхновение, истината е, че нещата се свеждат до това какво ме интересува днес. Прекарвам много време в четене и търсене на нови неща, които да изпробвам. Също така, прекарвам много време в писане на Swift код, за да открия проблеми, които мога да реша или решения, които да изпробвам – от тук нататък идеите сякаш идват от само себе си.

Не можем да не те попитаме – защо Swift?

А защо не Swift? Езикът вече е забележителен и предлага фийчъри, които повечето други езици не предлагат.  В същото време е достатъчно лесен, за да бъде първият език, който да започнете да изучавате.

Кога беше първата ти изява като лектор? Какъв съвет би дал на програмистите, които искат да извървят подобен на твоя път? Какви са плюсовете и минусите?

Първото ми представяне, извън редовните вътрешни срещи в компанията, беше на шест дневен уъркшоп в Сан Франциско. Беше доста напрегнато и не бих го препоръчал на никого. Въпреки това, след като натрупах повече опит като лектор, това започна да се превръща в нещо, което правя с удоволствие. Част от удоволствието е в прилива на адреналин, когато се качвам на сцената пред публиката, както и възможността да предам цялата енергия, която е в мен – мога да изляза на сцената и да бъда точно толкова развълнуван, колкото обичам Swift, и на хората им харесва.

Имаш ли своя “рецепта за здраве”, хранителен режим или конкретни упражнения, с които подсилваш ума си и ти помагат да бъдеш по-продуктивен?

Не. Ние, програмистите, обичаме да си мислим, че сме специални, но не сме. Така че, правете каквото казва вашият доктор – спете достатъчно, яжте подходяща храна и се грижете за себе си.

#SwiftSofia мийтъпът предстои! В нашия формат често лекторът говори и върши повечето работа, а останалите седят и слушат. Рядко се зараждат дискусии или въпроси, освен на събиранията на по бира. Този път ще бъде по-различно – присъстващите ще трябва да поработят. Има ли конкретна подготовка за уъркшопа, която всички могат да направят преди събитието?

Ами, предполагам, че присъстващите *може* да се подготвят, но кое му е забавното на това? Понякога е добре да дойдеш неподготвен!

iOS програмистите в България познават добре работата ти, виждат постиженията ти и затова някои от тях може доста да се притесняват да ти зададат въпроси. За да разчупим обстановката, ще ни дадеш ли няколко съвета как присъстващите може да те заговорят по време на работилницата утре? Има ли правилни и грешни въпроси?

Едно от нещата, които постоянно казвам, е, че хората не биват да се сравняват с моя стандарт и по някаква причина да си ме представят като един свръхчовек, защото не съм. Аз просто разполагам със страхотната привилегия да се фокусирам върху едно специфично нещо по цял ден, ежедневно – не трябва да правя ревюта на код, не се срещам с проблеми при сортирането, не трябва да ровя в Jira, за да търся проблеми или да участвам в standup-и, да ходя по срещи, разговори на четири очи или повечето неща, които са част от ежедневието на програмистите.

Като се замислиш, да си програмист на пълно работно време не изисква просто да пишеш много код, защото очакваме да вършат още толкова много неща. Не ми се налага да се притеснявам за тези неща, затова и смятам, че съм толкова привилегирован – имам възможността да си играя със Swift, а после да разказвам на хората.

Винаги съм щастлив, когато присъстващите идват при мен да си поговорим, и мисля, че това важи за всички лектори. Така че, не се притеснявайте да дойдете и да ме поздравите, дори ако просто искате да ми кажете, че харесвате (или не харесвате!) работата ми. Летя до София главно, за да се срещна с програмистите тук, така че се надявам всички да извлечем максимума от събитието!

Благодарим ти много за отделеното време – за нас беше удоволствие. Има ли нещо, над което работиш или вече си създал, на което хората могат да обърнат внимание?

В момента има две неща, които хората могат да следят:

  1. Програмата “100 дни Swift”, която те превежда през едночасов безплатен tutorial за Swift в продължение на 100 дни. Има доста за четене и гледане, както и интерактивни тестове и активности, като всичко това е безплатно!
  2. Да следят podcast-а, който водя два пъти месечно заедно с моя приятел Шон Алън – “Swift over Coffee”. Епизодите ни са кратки и синтезирани около темата, покриваме доста новини около Swift и новите му фийчъри.

Запишете се безплатно от тук.

Тагове: , , , , , ,