25 април, 2024

Група хакери, свързани с руското разузнаване, се насочиха към групи на гражданското общество в Европа преди изборите там, съобщи Microsoft във вторник.

Атаките, разкрити в публикации в блога на Microsoft, показват продължаващото разпространение на широка онлайн кампания, насочена към разрушаване на реални и потенциални политически опоненти на руския президент Владимир Путин. Компанията заяви, че е открила, че хакерите са насочили повече от 100 имейл акаунта в мозъчни тръстове и неправителствени организации, които работят по въпроси като сигурността на изборите, ядрената политика и външните отношения.

Microsoft не се обърна към страната, от която идват атаките, но обвиняваше група хакери, наричани понякога Fancy Bear. Онлайн компаниите за сигурност идентифицират Fancy Bear като руска група и се смята, че са свързани с руското разузнаване.

Fancy Bear е участвал в хакването на 2016 г. на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, според изследователите на партията и сигурността. Миналата година американските власти повдигнаха обвинения срещу 12 руски разузнавачи, свързани с хакерите на партийния щаб и президентската кампания на Клинтън.

Източник: New York Times

Тагове: , , , , , , ,