24 април, 2024

Oxford Quantum Circuits и Equinix Inc. днес обявиха, че OQC възнамерява да направи един от най-мощните квантови компютри комерсиално достъпен за бизнеса по целия свят чрез центъра за данни TY11 Tokyo International Business Exchange на Equinix.

OQC инсталира своя квантов хардуер в TY11 и планира да използва решението за взаимносвързаност при поискване на Equinix, Equinix Fabric, за да направи квантовите изчисления като услуга (Quantum Computing as a Service/QCaaS) достъпни за фирми и организации по света в глобалната платформа на Equinix в края на 2023 г.

„За бизнесите, управлявани от данни, способността да се диференцират и да останат конкурентоспособни се свежда до предоставяне на смислени изводи за все по-сложни сценарии и в по-кратки времеви срокове. Това ги кара да инвестират в авангардни технологии, като например квантово изчисление, които имат потенциала да революционизират ключови функции за преобразуване на данни в прозрения. IDC прогнозира, че до 2026 г. 95% от компаниите ще инвестират в изчислителни технологии, които предоставят по-бързи резултати от сложни набори от данни, за да стимулират диференцирани бизнес резултати. Предоставянето на квантовите изчисления „като услуга“ в глобално взаимосвързана цифрова инфраструктура трябва значително да намали бариерите пред експериментирането и възприемането, като цена, умения и сложност на интеграцията – и отваряне на квантовата технология за много повече организации за тестване и използване.“ – споделя своите наблюдения Андрю Бъс, старши директор „Проучвания“, Европа във връзка със скорошното проучване, проведено от IDC “Бъдещето на цифровата инфраструктура”.

Веднъж свързани с Equinix Fabric, компаниите ще се възползват от лесния достъп до квантовите изчисления, сякаш са локални, което означава, че могат да изпробват и експериментират с новаторската технология чрез директно свързване към QCaaS в рамките на собствената си цифрова инфраструктура с по-голяма сигурност и лекота.

„Светът чакаше квантовите компютри да узреят до такава степен, че да могат да променят живота ни. Инсталирането на квантово изчисление в центъра за данни от световна класа TY11 на Equinix ни приближава една стъпка по-близо до тази реалност.
Квантовото изчисление представлява голяма промяна по отношение на технологиите и процесите. За разлика от традиционните класически компютри, квантовите компютри могат да обработват огромни количества данни с невероятни скорости. Радваме се да работим с Equinix, за да помогнем на бизнесите по света да изградят своя квантов набор от умения и способности. Бъдещето е тук и ние задаваме темпото за ерата на квантовите изчисления.“ – коментира д-р Илана Уисби, главен изпълнителен директор на OQC.

д-р Илана Уисби, главен изпълнителен директор на OQC

„Квантовите изчисления имат потенциала да трансформират начина, по който бизнесът решава проблеми както сега, така и в бъдещето, особено когато нашите клиенти търсят по-иновативни решения. Като световната компания за дигитална инфраструктура, ние сме горди да дадем възможност за по-лесен, сигурен и високоскоростен достъп до тази пионерска технология на хиляди компании по света. Приветстването на квантовия компютър на OQC в нашата глобална взаимосвързана екосистема на Platform Equinix е в основата на ангажимента ни за подкрепа на иновациите. Очакваме с нетърпение да работим заедно за решаване на някои от ключовите дигитални предизвикателства, пред които са изправени организациите днес.“ – сподели Арун Дев, глобален ръководител на дигитална взаимосвързаност в Equinix, подчертавайки предимствата и значението на Equinix Fabric за клиенти като OQC, които искат да разширят възможностите си за свързаност.

Арун Дев, глобален ръководител на дигитална взаимосвързаност в Equinix

Мнение по темата изказа и държавният министър в новия Департамент за научни иновации и технологии на Обединеното кралство Джордж Фрийман.

„Квантовото изчисление ще бъде трансформираща революция в скоростта и мощността на обработка, създавайки големи възможности във всичко – от подобрена киберсигурност и по-бързо откриване на лекарства до климатично моделиране и намаляване на топлинни емисии от компютри. Ето защо инвестирахме приблизително 1 милиард паунда за 10 години, за да подкрепим квантовия сектор в Обединеното кралство от световна класа, да привлечем най-умните и най-добрите таланти в Обединеното кралство и да привлечем водещи световни компании да инвестират тук, за да стимулират икономическия растеж . Наскоро посетих Япония, за да работя върху задълбочаването на нашето стратегическо сътрудничество в компютърните науки и технологии. Днешното съобщение показва, че британско-японският съюз е ключова част от глобалната надпревара за квантовата индустрия“, сподели той.

Очаква се да има нарастващо търсене от страна на организации, като технологията е настроена да поддържа широка гама от сектори, от откриване и разработване на лекарства до управление на риска, банкиране и усъвършенствано производство.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR