20 април, 2024

Руските власти и главните интернет доставчици планират с общи усилия да прекъснат връзката на страната с интернет. Екстремните мерки са част от специално планиран експеримент, съобщи миналата седмица руската информационна агенция РосБизнесКонсалтинг (РБК). Руското правителство работи по този проект от години, като през 2017г. обявява, че планира до 2020г. да ограничи локално 95% от интернет трафика.

Първата версия на изработения закон задължава руските доставчици на интернет да гарантират независимостта на руското интернет пространство (Рунет) в случай на чужда агресия, като за целта отцепят Русия от света, прекъсвайки интернет връзката. Законът допълва, че руските телекомуникационни компании ще трябва също така да инсталират специализирани „технически средства“, с които да пренасочат целия руски интернет трафик към точки за обмен, одобрени или управлявани от националната руска телекомуникационна агенция Роскомназор. Тя, от своя страна, ще инспектира трафика, за да блокира забранено съдържание и за да осигури само и единствено вътрешен трафик между потребителите на страната, без той да се пренасочва чрез сървъри в чужбина. Законът, почти изцяло ръководен от Путин, се очаква да бъде одобрен.

Тази реакция от страна на Русия идва след като страните от НАТО обявиха на няколко пъти, че обмислят да отговорят по-силно на кибератаките, за които постоянно Русия е обвинявана. Датата на теста все още не е разкрита, но се предвижда той да се проведе преди първи април, когато е крайният срок за внасяне на изменения в закона.

Руското правителство се съгласи да плати сметката и да покрие разходите на доставчиците на интернет услуги, които променят инфраструктурата си и инсталират нови сървъри за пренасочване на трафика към одобрения пункт за обмен на Роскомназор. Крайната цел е руските власти да въведат система за филтриране на уеб трафика като Китайската голяма защитна стена, но също така да имат напълно работещ интернет в цялата страна в случай, че страната трябва да прекъсне връзката си с външния свят.

Източник: ZDNet.com

Тагове: , , , , , ,