25 април, 2024

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия хиляди доброволци разработчици на софтуер използват важен инструмент в Twitter, за да търсят в платформата призиви за помощ – включително от хора, блокирани в срутени сгради – и да свързват хората със спасителни организации, пише 25 News Now.

Но скоро те могат да загубят достъпа си, ако не плащат на Twitter месечна такса от поне 100 долара, което е непосилно за много доброволци и организации с нестопанска цел с ограничени бюджети.

“Това не се отнася само за спасителните дейности, които за съжаление са към края си, но и за планирането на логистиката, тъй като хората отиват в Twitter, за да съобщават за нуждите си”,

казва Седат Капаноглу, основател на Eksi Sozluk, най-популярната социална платформа в Турция, който съветва някои от доброволците.

Нестопанските организации, изследователите и други се нуждаят от инструмента, известен като API (Application Programming Interface), за да анализират данни от Twitter, тъй като огромното количество информация не позволява на човек да я прегледа на ръка.

Капаноглу споделя още, че стотици “добри самаряни” са раздавали свои собствени, платени ключове за достъп до API (Twitter вече предлага платена версия с повече функции) за използване в спасителните дейности. Но той казва, че това не е “устойчив или правилен начин” за това. Може би дори е в разрез с правилата на Twitter.

Как ще реагира Twitter на призива за помощ и ще намали ли своята такса за животоспасяващото приложение, както и повече подробности около новината можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IOClash Between Cause and Business: the Twitter App That’s Saving Lives in Turkey and Syria and Its Exorbitant Fee

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR