23 април, 2024

Симеон Петков e Principal System Architect в Scalefocus. Откакто е в ролята Chief Architect и ръководи Sales Engineering екипа на компанията, една от основните му отговорности е да бъде първи технически контакт за нови клиенти и проекти. Трите думи, с които колегите му го описват са Задаващ важните въпроси.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Симеон Петков, Scalefocus, Principal System Architect

Каква е причината да го номинирате?
Помага на компанията да преосмисли услугите, които предлага, давайки все повече добавена стойност, все по рано в жизнения цикъл на разработка на софтуерни решения.

Опишете неговите професионални качества.
Занимава се с информационни технологии от дете. Започва да програмира на 11-годишна възраст и от тогава професионално се занимава само с това. Технологично кариерата му дотук е сравнително стандартна: от developer, през lead/management на различни нива, до технически c-level.
Основно се отличава с повече метрополитност, която прави работата с хора от различни географски локации и от различни култури лесна. Израснал е в немскоезична страна (Австрия), специализирал е в Испания и Ирландия, и е работил в множество държави в и извън Европа. Общо е бил в над 50. Комуникира свободно на 4 езика.

 

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Разнообразни от вътрешни инициативи

Разкажете ни повече за него като личност.
Опитва да е непредубеден и е много любопитен, когато започва нещо ново. Вярва, че липсата на его и проактивното търсене на другата гледна точка допринасят много за добри решения. Както лично, така и в работен контекст.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Може би едно от най-хубавите неща в работата му е, че няма шаблон на работен ден. Дните протичат коренно различно в зависимост от проект, фаза, роля, и т.н. Някои са свързани с много пътуване, други с маратони от срещи и много комуникация на различни нива, трети с изолирана и съсредоточена работа по конкретен казус.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Откакто е в ролята Chief Architect и ръководи Sales Engineering екипа на компанията, една от основните му отговорности е да бъде първи технически контакт за нови клиенти и проекти. Трябва да намира концептуални решения на нови проблеми, да избира правилната комбинация от технологии за реалното им решение, да помага в сформирането на нови екипи и да ги съпровожда, докато зъбните колела на новата машина заработят в синхрон.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Да, често е в ролята на ментор. Както технологично, така и в индивидуалното развитие на колегите.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Задаващ важните въпроси.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Да, освен активен участник в отворените инициативи на компанията, като например ТechSavvy Talks, е от основателите и редовен лектор във върешнофирменото ни Architecture Community. То цели да помага на по-начинаещите ни инженери да правят първите си стъпки като архитекти на цялостни решения и също така е платформа за обмен на опит.

Какви са хобитата му?
Много са. Обича мотори, планински колела, кара ски от малък, гмурка се. От десетилетия прави отчаяни опити да се научи да свири на електрическа китара. От скоро, пък е запален по аналогова фотография. Много обича животни, има малък зоопарк вкъщи (куче с размер на овца и две котки). Често помага на различни организации в помощ на бездомни животни.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Музикалният спектър при Мони е сравнително широк. Започва от джаз и соул, минава през хип-хоп и стига до пънк и хардкор. Обича концерти и да излиза с приятели.

 

Интересува ли се от гейминг?
Не. Винаги му е било по-интересно как е направена играта зад кулисите, отколкото да я играе. Казва, че е същото и с играчките – като малък чупел всичко, за да видя какво има вътре.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Ползва iOS, но няма изявено предпочитание. Просто навик.

Какъв е стилът му?
Стилът му на обличане вероятно силно отразява факта, че отказва да порасне. Характерът вероятно е същият, опитва се да не приемам нищо прекалено сериозно.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Напоследък все повече (пак) с Python, заради експлозията от machine learning проекти, по които работи. Иначе Java го е съпровождал, откакто се появи, JavaScript също стана редовен спътник. С езиците нямам силно изявено предпочитание, различните проблеми изискват различни инструменти.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
Всеки път, когато свали сакото или суичъра си са интересни, защото хората се изненадват от многобройните му татуировки.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR