20 април, 2024

Лондонското летище „Хийтроу“ ще изпробва редица камери с висока разделителна способност, за да определи по-точно, кога неговите писти са свободни от самолети с цел намаляване разстоянието между полетите с около 20 секунди.

Ако системата се окаже успешна, тя ще бъде доразвита и използвана в случаите, в които 87-метровата кула на летището е обгърната в облаци – ситуация, която в момента принуждава летището да разчита на показанията на радарите, за да определи местоположението на самолетите. Тази иновация ще намали времето между полетите и обслужването на кацания и излитания, ще намали драстично забавянията на полети и ще увеличи приходите на компанията с около 20%, които иначе се губят, поради забавяния и изчаквания.

Кадрите от камерите ще бъдат качвани в платформа за изкуствен интелект от Searidge Technologies Inc. в Канада, която ще обработва изображенията и ще изпраща обратно на контролерите информация относно кога конкретен самолет е освободил пистата, за да може по-бързо да се обслужи следващото кацане.

Службите по контрол на въздушния трафик ще проведат проучване, включващо повече от 50 000 полета през март и ще представят резултатите на Английската гражданска въздухоплавателна администрация, давайки възможност новата система да бъде имплементирана до края на тази година.

Същата технология ще може да контролира и третата писта на летището, която се очаква да бъде изградена до 2025г. за стойността от $ 22 млрд., като ще премахне необходимостта от издигане на втора контролна кула, която да наблюдава ивиците север и запад.

По-малкото летище в Лондон вече премахна контролната си кула и се сдоби с мачта с камери за мащабиране, което позволява да се управляват полети от контролния център Swanwick на повече от 130 километра.

Източник:Bloomberg

Тагове: , , , , , , , , ,