20 април, 2024

Технологията Bluetooth Low Energy и нейното приложението в Java

 

Две компании обединяват сили да организират събитието “Технологията Bluetooth Low Energy и нейното приложението в Java”. Организаторите на събитието Мартин Царев от Zuhlke и Ивайло Янев от Bosch Software Innovations представиха концепцията на тези събития.

Какво работите? С какви технологии се занимавате?
Мартин: Работя като софтуерен инженер в Zuhlke Engineering (Цюлке Инженеринг). Zuhlke е R&D service компания с швейцарски корени, която разработва продукти за клиенти в различни сфери. Имаме 50 годишна история, а от миналата година имаме офис и в България.

Не сме ограничени откъм технологии – в зависимост от проекта избираме това, което екипите ни сметнат за подходящо, взимаме под внимание също и системите, с които трябва да интегрираме продукта.

В последните години наблюдаваме развитие и дигитализация в сферата на производството и индустриалните процеси, навлизат модерни технологии като Industrial Internet of Things (IIoT), Machine Learning и Big Data, за създаването на така наречените умни машини (smart machines). Имаме щастието да бъдем част от това развитие.

Ивайло: Аз съм мениджър комуникации в Bosch Software Innovations. Ние сме софтуерна компания, която има над 10 години опит с разработването на технологии за интернет на нещата и стотици завършени проекти. Нашите клиенти и партньори използват нашите продукти в сфери като мобилността, земеделието, индустрията, производството, логистиката и други.

Как Ви дойде идеята за това събитие? Как се свързахте?
Мартин: Bosch SI са наши партньори и приятели в други страни, в които имаме офиси, и преди известно време решихме да пренесем това партньорство и в България. С Bosch SI споделяме сходни ценности по отношение разбирането, че инженерите са гръбнакът на технологичните компании и лидершип практиките, които прилагаме, са строго фокусирани върху много обстоен процес на подбор на талант и предоставяне на среда, която развива инженери – не просто изпълнители. Oт друга страна имаме обща страст и интерес към технологиите около Internet of Things. Смятаме, че знанието и опитът трябва да бъдат споделяни, и бихме се радвали да сформираме общност от хора с общи интереси около тези технологии.

Ивайло: Цюлке е компания, която е много сходна с нас като ценности и разбирания. Заедно искаме да популяризираме всичко, свързано с интернет на нещата и технологиите, които използваме сред българската публика. Започнахме съвместното си партньорство миналата година на Java2Days и през 2019 ще продължим и с други съвместни събития.

Кои ще са лекторите и какво ще представят?
Мартин: Лектори ще бъдем Светозар Димов от Bosch Software Innovations и аз от страна на Zuhlke Engineering. И двамата имаме богат опит при работата с Bluetooth.

Аз ще открия събитието с въведение в технологията Bluetooth Low Energy и ще обясня основните ѝ аспекти и особености, предимства и недостатъци, как протича комуникацията между устройствата и какви са влиянията, които оказват върху софтуерната архитектура. Ще дам и съвети на базата на опит от реални проекти.

Светозар ще сподели опита си с BLE под Линукс и от света на Java. Ще отговори на въпроси за това как можем да свържем BLE устройства през чрез Java и какво представлява библиотеката TinyB.

Кои са хората, към които е насочено събитието? Защо се спряхте на Java?
Мартин: Събитието е насочено към всеки, който се интересува от Internet of Things и технологии за комуникация. Подходящо е и за хора, които нямат никакъв опит с Bluetooth или подобни технологии.

Спряхме се на примери с Java, за да покажем, че подобни технологии могат да се използват успешно и от езици за програмиране на високо ниво. Повечето хора си представят програмиране на C/C++, когато чуят за Internet of Things.

Какви са предимствата и недостатъците около IoT?
Ивайло: Когато става дума за IoT, предимствата и недостатъците са по-скоро въпрос на възприятие. Хората все още не разбират напълно концепцията за свързаност и как тя ще подпомогне ежедневието, както на отделните индивиди, така и на бизнеса. Нашата цел е да дадем повече информация и да доближим света на IoT до повече хора. Свързаността на устройствата в мрежа открива нови възможности за генериране на полезна информация, но и включва много предизвикателства със сигурността и стандартизацията.

Ще развивате ли тези дискусии с бъдещи събития?
Мартин: Да, това е първото събитие от планираната ни серия съвместни събития. Надявам се да сформираме общност от ентусиасти, за да можем да обменяме знания и опит на подобни събития. Може да следите за бъдещи събития на страницата ни в meetup.com.

Тагове: , , , , , ,