26 април, 2024

Борис Ангелов е студент в Американския университет. Интересът му към технологиите и създаването на съдържание го мотивира да започне да се занимава с The Hub AUBG. Той е президент на организацията и ни представи с какво се занимават те.

Разкажете ни за общността? Каква е историята? Какви хора обединява, на какви позиции?
Основно всичко започна от Американския университет в Благоевград. Общността обединява главно програмисти. Но има хора, които се занимавам и с маркетинг, с предприемачество. Когато аз влязох в АУБГ имаше Клуб по компютърни науки и хората се занимаваха чисто и само с програмиране. Това, което ние започнахме да правим, е да правим повече връзки със самите компании. Така се ангажирахме да организираме и т.нар. хакатон, което си е състезание за програмисти. Така компаниите ще имат възможност да дойдат, дори конкретни ментори от дадените компании, да работят със студентите по дадена идея.

Миналата година направихме още едно такова събитие. Интересът на компаниите се повиши. Затова реших да основа неправителствена организация като тази дейност да се расте. Тъй като това е до момент всичко се правеше под дейността на Американския университет, Клуб “The Hub”. Повечето хора са от клуба, но вече имаме дейности извън Благоевград. Например следващите ни събития след февруарския хакатон ще бъдат в София. Освен това и алумни клубът се активизира.

Кои са най-използваните технологиите, върху които се е фокусирала вашата общност?
Като цяло хората, които се занимават с програмиране имат много широк спектър и не се ограничават до дадена платформа. Тези, които са на JavaScript, имаме мобилни апликации, PHP, Android, проекти на React. Като цяло това са езиците, които ползваме. Някои използват и Python.

Как се разраснахте и какъв брой сте днес? Какво е съотношението мъже:жени?
В момента членовете са ни 40. И да кажем примерно 60% мъже и 40% жени.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на технологични групи? Имат ли интерес към тях в Благоевград?
Все повече и повече става популярно. Особено в Благоевград и в Американския университет специално има култура за подобен тип дейности. Имаме доста хора, които ще се занимават с развитието на учениците.

Как се поддържа съществуването на вашата общност? Кой я финансира? Има ли членски внос? Кои са компаниите, които ви подкрепят?
Членски вноски нямаме. Главно се промотираме от университета. А финансирането го получаваме от компании. В момента не мога да ви изброя всички компании, но част от тях са Probeg, VMWare, Skyscanner, Jelurida, Centroida и други.

Как желаещите могат да се включат във вашата общност? Трябва да са студенти в Благоевград ли? Как се случва?
Достатъчно е да пишат в страницата ни във фейсбук, тъй като там сме най-активни. Могат да пишат каквито и да е било въпроси.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,