20 април, 2024

Интернет измина дълъг път, откакто Сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий (по-известен като Тим Бърнърс-Лий) създаде световната мрежа през 1989 г. Той вярва, че е време да си върнем личните данни и трябва да го направим, още повече, когато живеем във времена, в които разрушените принципи на поверителността са просто факт или реалност, която всеки се опитва да приеме като “ нещо нормално”. Но дали е така наистина?

Началото: Промяната идва със стартъпа

Чрез своя стартъп Inrupt Бърнърс-Лий и главният изпълнителен директор Джон Брус създават „Solid Pod“ – или Personal Online Data Store. Той позволява на хората да съхраняват данните си на едно централно място и да контролират кои хора и приложения имат достъп до тях, вместо те да се съхраняват от приложения или сайтове из цялата мрежа.

Добрият съюзник 

Бърнърс-Лий споделя, че основната привлекателност на този вид самостоятелното хостване е контролът и поверителността, а Джон Брус допълва, като отбелязва, че потребителските данни не само са защитени от корпорации и правителства, но и е по-малко вероятно да бъдат откраднати от хакери.

Повече подробности около новината може да прочетете на международното издание DevStyleR.IOTim Berners-Lee Wants Us to Take Back Our Data from the Tech Giants

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR