26 април, 2024

Запознайте се с Димитър Барфончовски от Centroida. Той e Deep Learning Engineer в компанията и е запален по планинското колоездене и зимните спортове. В момента се занимава с проекти в областта на computer vision и системи за сигурност.  

Как започва работният ти ден?
Различно, в зависимост от сезона и прогнозата за времето. Обикновено започва с ранно пристигане в офиса, с чаша чай и преглед на пощата, Slack и социалните мрежи, след което идват най-продуктивните ми часове за деня, докато е още сравнително празно и тихо. Поне 1-2 дни от седмицата гледам да започват с някакъв сутрешен спорт. С приятели от старата работа си бяхме изградили традиция всеки четвъртък сутрин да се събираме да спортуване сред природата – лятото планинско колоездене, зимата – ски/ски туринг (a.k.a. “Traditional Thursday”). За щастие все още намираме време да поддържаме традицията жива.

С какви проекти се занимаваш?
В момента работя по проект с machine learning в областта на computer vision и системи за сигурност, като там разработвам бекенд платформата на цялата система. Имаме за цел да пуснем на пазара собствен продукт за идентифициране на хора, който ще има широко приложение, както за бизнес клиенти, така и за частни лица. Отделно от това се занимавам и с проекти в областта на финансовите инструменти и блокчейн технологии. Една голяма част от работата ми е свързана не с писане на код, а с изготвяне на техническата спецификация, определянето на архитектурата на проекта и разбиването му на ясно дефинирани подзадачи.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?
Старая се да го държа сравнително чисто и подредено, като обикновено имам само тетрадка, в която да водя бележки и рисувам диаграми, както и чаша за вода/чай. Не обичам да натрупвам много неща, защото ме разсейват.

Имаш ли интерес към даден спорт?
Де да беше само един… Имам твърде много спортни хобита и за съжаление не ми остава време за всички. Част от спортовете, които успявам да практикувам поне по няколко пъти годишно са: каране на ски (по писти и извън), каране на колело (планинско и шосейно), кайтсърф, тичане (планинско и градско), скуош и трекинг. Забелязал съм че голяма част от ИТ специалистите се занимават с поне един “екстремен” спорт – може би часовете прекарани пред компютър пораждат необходимост от допълнителни дози адреналин.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?
Дълги години пишех основно на C#, имам и малко опит с Java. Последно време основно използвам Javascript и Typescript. В университета учих C++ и C#, но най-добрият начин да научиш даден език/технология е да го използваш на практика в конкретен проект. Това ти позволява да се сблъскаш със спецификите на платформата и да удариш някои “corner cases”, които обикновено не се преподават в университета.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?
Зависи от конкретния проблем – допитвам се до колеги, проучвам онлайн, чета документация. За чисто технически проблеми StackOverflow често се оказва подходящо място. При взимане на архитектурни решения и избиране на технологии е много полезно да се запознаеш с работата на други хора, които са работили по сходен проект – най-вече на какви проблеми са се натъкнали. А има и случаи, в които просто липсва достатъчно информация – тогава не ти остава друго освен да експериментираш.

 

 

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Опитвам се да отивам на работа по-рано, когато офисът е все още празен – това ми дава няколко часа тишина, в които мога да свърша доста неща. След това слушалките с noise cancelling влизат в употреба. Ако в течение на деня се почувствам изморен или разсеян – отивам до стаята за почивка и разпускам с игра на PlayStation-а или кратка дрямка. Има и дни, в които просто избирам да работя на спокойствие от вкъщи.

Какви са ти хобитата след работа?
Освен вече изброените спортове, обичам да излизам с приятели, планирам пътувания и от време на време се захващам с някой DIY проект (последно например си направих дървена коледна елха). Обичам да отделям и по няколко часа (а понякога и уикенда) в месеца за игра на Civilization (just one more turn…). Ако остане време – и с фотография (основно при пътувания).

 

 

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?
Помня, че със започването ми ме сложиха да водя току-що стартиращ проект, който щеше да използва технологии, с които нямах абсолютно никакъв опит преди това. През първите 2 седмици научих страшно много неща и в крайна сметка проектът беше успешен и клиента остана доволен. Смяната на работната обстановка винаги носи известна доза притеснение, особено когато има високи очаквания към теб, но след време, когато свикнеш с ритъма и колегите, нещата си идват на мястото и гледаш назад с усмивка към първия ден.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа?
В предишната ми работа офисът беше в “клас А” сграда, което ще рече че осветлението се регулираше автоматично посредством датчици за осветеност и движение, монтирани на тавана. На практика осветлението се пускаше, дори когато беше достатъчно светло в помещенията и това дразнеше всички колеги, а нямаше ключове, с които да се пускат и спират лампите. Бързото решение беше да се залепят датчиците за движение с тиксо, така че лампите да не се пускат. Но това пораждаше неудобства привечер, когато се стъмваше и хората трябваше да се катерят по бюрата, за да разлепват датчиците. Един от DIY проектите ми беше система с подвижно картонено капаче, регулирано с въженца, монтирана на всеки един от датчиците – което позволяваше лесно да се закрие или открие датчика – съответно да се спрат или пуснат лампите. В крайна сметка “хакнахме” системата.

 

 

Къде си се представяш след 5 години?
В идеалния случай – на практика “пенсиониран”, работещ само за удоволствие от време на време. Реалистично – работещ на 3 или 4-дневна работна седмица, с доста повече свободно време за хобита и пътуване.

Кога кодиш – през деня или през нощта?
Определено през деня – най-продуктивен се чувствам сутрин. Имало е случаи, в които се захласвам и продължавам да кодя до късно, просто защото ме сърби да довърша започнатото и да го видя работещо. Но като цяло гледам да поддържам здравословен баланс между работа и живот – когато се изморя и изгубя концентрация предпочитам да оставя започнатото за утре, когато ще съм свеж, вместо на следващия ден да оправям бъгове и пренаписвам спагетите, които съм натворил предната вечер. Често, когато преспиш над проблема, ти идват и по-добри идеи за решаването му.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,